Offero

Publicat pe: 2022-12-08

20 de sfaturi și idei de amenajare a casei

Dă personalitate spațiului în care locuiești și transformă-l din „casă” în „acasă”. Descoperă piese de mobilier și decorațiuni interioare la prețuri grozave!

Pentru ca locul în care trăim să devină acel „acasă” după care tânjim atât de tare, acesta ar trebui să conțină fragmente din personalitatea noastră, care să se reflecte în stilul de design interior ales, cromatică, piese de mobilier, obiecte decorative și așa mai departe. Dacă bugetul tău e redus sau ești genul de persoană care se simte bine hoinărind dintr-o casă într-alta, atunci ai putea să iei în considerare achiziționarea de obiecte de mobilier, decorațiuni interioare sau servicii de pe offero.ro. De ce, mă întrebi? Pentru că ai o varietate mare din care poți alege, inclusiv modele vintage sau originale, prețurile sunt mici (uneori și negociabile), și nu în ultimul rând, pui umărul la crearea unui mediu mai sustenabil. 

Principalele aspecte de care trebuie să ții cont în amenajarea unei case

Amenajarea unei case nu e chiar floare la ureche, mai ales dacă nu dorești să apelezi la un designer de interior însă nu trebuie să te sperii sau să te descurajezi, mai ales dacă știi că ai ceva înclinații spre estetica vizuală care te vor ajuta să nu gafezi când vine vorba despre proporții și culori. 

Principalele aspecte de care ar trebui să ții cont sunt dimensiunea caseistilul interior, bugetul de care dispui, precum și cerințele pentru nevoi speciale. În continuare, îți vom veni în ajutor cu câteva sfaturi de amenajări interioare pentru case de vis!

1. Dimensiune

  • Locuințe spațioase

amenajare-casa-mare.jpg

S-ar putea să crezi că mai mult spațiu înseamnă mai mult loc pentru a-ți „picta” ideile. E adevărat și nu prea, deoarece există riscul de a cădea în capcana supra-aglomerării locuinței. În același timp, s-ar putea să fii tentat să combini mai multe stiluri din dorința de a avea câte puțin din fiecare, ceea ce poate fi greșit. Scopul tău trebuie să fie crearea unui tot unitar, a unui spațiu coerent care să spună aceeași poveste. 

Într-o locuință spațioasă, probabil vei dispune de mai multe camere, în care le poți amenaja copiilor propriul lor dormitor, și, pe lângă asta, poți avea chiar și o cameră de oaspeți. Un alt avantaj este că poți organiza chiar și un spațiu de depozitare pentru lucrurile pe care nu le vrei la vedere. 

  • Amenajarea unei case de dimensiuni reduse

amenajare-casa-mica.jpg

Cu destulă imaginație și o bună organizare, chiar și o casă de dimensiuni medii sau mici poate fi confortabilă și frumoasă. Este esențial să îl mobilezi și să îl decorezi corect, astfel încât să creezi iluzia de spațiu. Pentru asta, poți alege culori neutre pentru pereți și mobilă, dar și perdele din aceeași paletă cromatică. Oglinzile contribuie și ele la extinderea vizuală a încăperii. Cât despre mobilă, poți opta pentru mobilă verticală, precum dulapuri sau rafturi suspendate. Ia în considerare și mobilierul multifuncțional, care se poate plia sau muta ușor. 

Evită mobila, texturile sau suprafețele cu prea multe elemente decorative, deoarece dau impresia de spațiu încărcat. Alege o bază minimalistă pe care să construiești un stil care crezi că ți se potrivește. Design-ul modern, vintage, maritim, scandinav, grecesc sunt doar câteva dintre stilurile care ar putea reprezenta o inspirație pentru tine. 

2. Stilul de design interior ales

  • Interior minimalist

amenajare-interior-minimalist.jpg

Pereți albi, podele de lemn și ferestre mari. Cam așa s-ar putea defini stilul minimalist în câteva cuvinte. E vorba despre a obține efectul optim de confort și funcționalitate cu cât mai puține elemente, fie că e vorba despre mobilă sau articole de decor. Paleta de culori specifică acestui stil este una neutră, o alegere îndrăzneață fiind vopsirea unei jumătăți a camerei într-o culoare, iar cealaltă, în altă culoare; de obicei, se apelează la combinații precum alb-negru sau alb-crem, pentru un contrast puternic. Se urmărește păstrarea echilibrului prin linii simple, forme geometrice armonioase, evitarea imprimeurilor, a tapeturilor sau obiectelor decorative stridente. Plantele sunt cele care își găsesc locul într-un ambient minimalist, la fel și accesoriile high tech, care conferă spațiului casei un aer cinematic.

  • Interior industrial

amenajare-interior-industrial.jpg

După cum sugerează și denumirea, stilul industrial este inspirat din fabrici, materiale nefinisate, combinate într-o varietate de moduri. Lemnul masiv, cărămida sau fierul sunt doar câteva dintre materialele folosite la crearea unui stil industrial. În  ceea ce privește paleta cromatică, aceasta include nuanțe de negru, gri, maro sau cărămiziu. Texturile sunt la fel de importante, de aceea se urmărește folosirea de materiale în stare brută. Totodată, caracterul mecanic al mobilierului și accesoriilor este o trăsătură specifică a stilului, așadar nu vă sfiiți să lăsați la vedere lucruri care vi s-ar putea părea imperfecte la prima vedere, cum ar fi detaliile unui corp de iluminat. Acest stil este potrivit atât pentru case, cât și pentru apartamente, fiind întâlnit mai ales în locuințele spațioase.

  • Interior modern

amenajare-interior-modern.jpg

În primă instanță, e necesar să facem diferența între stilul modern și cel contemporan. Cel dintâi este caracterizat de linii drepte și forme simple, suprafețe plane și decorațiuni puține, în timp ce cel din urmă se distinge prin geometrii simple și forme laconice, cu accent pe accesorii. Interiorul caselor moderne este unul aerisit, cromatica este una neutră, iar când vine vorba despre pardoseală, o alegere populară este parchetul de lemn închis la culoare. Contrastul se creează la nivelul mobilei și a finisajelor, adică a pieselor centrale, detaliile trecând în plan secundar. E un stil potrivit pentru cei care își doresc un interior de casă simplu, fără complicații inutile. 

  • Interior clasic

amenajare-interior-clasic.jpg

Spre deosebire de stilul modern, stilul clasic propune un interior elegant, impunător, cu mobilier masiv, decorațiuni interioare și accesorii, texturi și imprimeuri interesante. Piesele de mobilier din lemn masiv sunt, de obicei, poziționate în jurul unui element central, precum un șemineu sau o canapea în living. E un stil mai degrabă încărcat, cu detalii sofisticate, ce conferă casei o personalitate puternică. Culorile preferate sunt auriu, crem, maro, iar imprimeurile cel mai des întâlnite redau motive vegetale. Veți recunoaște stilul clasic când veți intra într-o încăpere cu multe piese de mobilier, precum canapea, fotolii, dar și obiecte precum lămpi, tablouri sau draperii cu iz regesc.

  • Interior vintage

amenajare-interior-vintage.jpg

Dacă ești în căutare de idei de amenajări interioare pentru case ce inspiră romantism, eleganță și căldură, pregătește-te să afli mai multe despre stilul vintage. Obiectele vechi, pe care le-ai cumpărat la un moment dat sau le-ai recondiționat chiar tu, pot fi integrate cu succes într-o astfel de casă. Mai mult decât atât, îți poți folosi creativitatea pentru a le da alte funcții decât cele pentru care au fost concepute - de pildă, poți folosi un cufăr pe post de noptieră sau poți decora un perete din baie cu o ramă de geam. Optează pentru modele florale, fie că e vorba despre tapet sau alte textile din încăpere. Rămâi în zona culorilor naturale, deschise, neutre, calde, chiar și pastelate. În cele din urmă, pentru podea, o variantă ar fi parchetul deschis la culoare, potrivită pentru amenajări interioare de case mici, spațiile mari fiind mai versatile, acceptând și varianta unei pardoseali de culoare închisă. 

  • Interior shabby-chic

amenajare-interior-shabby-chic.jpg

Asimilat stilului franțuzesc câmpenesc, stilul shabby-chic este un amestec de glamour baroc și rustic, cu mobilă antică, finisaje brute și ornamente strălucitoare. Ai libertatea de a combina mai multe elemente, fiind un still eclectic, cu accente din mai multe decade. Poți lua, de exemplu, o oglindă din anii ‘30 și să o pui alături de comodă din anii ‘80. Trebui să găsești echilibrul între confortul stilului rustic și eleganța stilului vintage, folosind culori pastelate, mobilier, lumini și obiecte decorative excentrice, care să te introducă într-o lume asemenea cele din Alice în Țara Minunilor. Rezultatul trebuie să fie un ambient aerisit, luminos, dominat de energie feminină. Buclele, spiralele și liniile armonioase își găsesc locul într-un interior shabby-chic, creând un efect vizual dinamic. În aceeași măsură, suclputirle, balustradele și coloanele oferă textură și structură spațiului ocupat, fiind adesea decorate cu înflorituri și frunze gravate, precum și cu alte elemente ale naturii.

  • Interior mediteranean

amenajare-interior-mediteranean.jpg

Întregul decor ar trebui să inspire prospețime, seninătate, relaxare și să invite la visare. Esența stilului mediteranean constă în a face din casa ta o extensie a naturii. După cum îi spune și denumirea, acest stil reunește elemente din mai multe culturi, cum ar cea spaniolă, italiană și grecească. Acestora le sunt specifice culorile vibrante, preluate din natură (verde, albastru, alb, crem, roșu). Tot în aceeași notă, mobilierul ar trebui să fie din materiale de bază, precum lemn sau metal. O practică comună este decorarea camerelor cu oglinzi, tablouri, farfurii sau boluri cu scop ornamental. Pentru dormitor, poți opta pentru un pat din fier forjat cu baldachin sau cu tăblie din lemn, iar pentru ferestre, alege perdele vaporoase albe sau în nuanțe deschise. Piesa centrală din living ar putea fi o canapea cu multe perne, în fața căreia să-i găsești locul unei mese de cafea din lemn. 

  • Interior scandinav 

amenajare-interior-scandinav.jpg

Devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, stilul scandinav este o extensie a stilului minimalist, ce folosește un amestec de texturi și culori neutre pentru a recrea un decor modern și primitor. Ștampila acestui stil sunt contrastele puternice, cum ar fi plasarea unui mobilier negru sau a unui scaun roșu într-o cameră albă, pentru un efect dramatic. Predomină liniile clare și obiectele de mobilier care sunt atât funcționale, cât și plăcute din punct de vedere estetic. Accentele de lemn deschi și tonurile de piele în culoare cognac, precum și elementele sculpturale conferă organicitate spațiului. Când ne referim la atmosfera dintr-o casă în stil scandinav, putem folosi un singur cuvânt - hygge -, ce definește un ambient cald, confortabil și intim. 

  • Interior american 

amenajare-interior-american.jpg

Stilul american se distinge, în principal, prin mobila clasică, în culori neutre, dar și prin caracterul eclectic. Living-urile sunt spațioase, deliminate în zone de activități: relaxare (cu canapele de piele sau texturi fine), servirea mesei (cu masă din lemn masiv și scaune tapițate), și zona de studiu, cu cărți și accesorii vintage. Dormitorul are adesea un pat de dimensiuni mari, tapițat cu diverse textile, de obicei, catifea. Există și o zonă de dressing, care se amenajează fie în dormitor, fie într-o altă încăpere, pe holBucătăria este de tip open-space, și se reunește cu living-ul și holul pentru a forma un tot unitar, delimitată prin diverse artificii de finisaj sau piese de mobilier.

  • Interior rustic

amenajare-interior-rustic.jpg

Materia primă în construirea unui interior în stil rustic este lemnul, care se poate regăsi atât în living, cât și în dormitoare sau baie. Ideea de bază este să conturezi un spațiu cât mai brut, natural, prin folosirea de culori pământii, obiecte de decor hand-made, cu forme organice. Evită finisajele strălucitoare, care nu au nimic în comun cu suprafețele mate, nefinisate și aspect învechit. Canapele mari și confortabile, pături de lână, covoare pufoase sau cu motive tradiționale, decorațiuni masive din lemn sau în formă de animale definesc un interior rustic, alături de clasicul șemineu care completează acest ambient specific mai ales zonelor muntoase.

3. Bugetul disponibil

Încă suntem destul de atașați de ideea de a avea propriul nostru cămin, propria noastră casă. Aceasta vine la pachet cu niște costuri considerabile și eforturi de lungă durată, mai ales dacă este vorba despre o casă. În cazul unui apartament, lucrurile sunt ceva mai simple, în principiu pentru că spațiul este unui limitat. Având în vedere finanțele investite, e evident că îți dorești o casă cât mai frumoasă și funcțională, amenajată pe gustul tău. E important să pleci la drum cu un plan, pentru a ști la ce să te aștepți de la procesul de amenajare a interiorului și exteriorului, dacă este cazul. 

Bugetul variază de la un proprietar la altul, conturându-se în funcție de veniturile, preferințele și dorințele personale. În prezent, foarte mulți aleg să cumpere o casă veche la țară, pentru costurile reduse, și să o renoveze conform propriilor nevoi. Alții, vor prefera mediul urban, pentru posibilitățile de muncă și dezvoltare variate. În acest caz, își vor cumpăra apartament sau casă în ansambluri rezidențiale, costurile implicate fiind mai ridicate.  

Atunci când începi un proiect de amenajare a interiorului casei tale, nu este nevoie să investești o avere. Mai important e să explorezi variantele și să fii destul de creativ și organizat pentru a obține un efect maxim cu resurse puține. Poți miza pe un design minimalist, în care fiecare obiect care un scop, iar încăperile nu sunt încărcate în mod inutil. O altă abordare este combinarea de piese noi cu piese vechi, second-hand. Piața de mobilă second-hand oferă o varietate de produse, pe care le poți integra într-un design coerent și atractiv. Pe offero.ro, găsești piese ce pot contribui la crearea unui design unic și original. 

4. Cerințe pentru nevoi speciale 

Toate casele ar trebui să fie incluzive, mai ales cele în care trăiesc nevăzători sau persoane cu autism, dislexie sau alte dizabilități mentale sau fizice. Acasă este locul în care își vor petrece cel mai mult timp, așa că ar trebui să se simtă confortabil și în deplină siguranță. În primul rând, camerele și holurile ar trebui să fie spațioase, decorate cât mai minimalist, mai ales pentru a facilita libertatea de mișcare unei persoane aflate în scaun cu rotile. Tot din aceleași considerente, alege un tip de podea care nu este alunecos sau covoare cu franjuri. Pentru pereți, mergi pe variante deschise la culoare, care să inspire calm și pace, care să nu bruieze privirea. Obiectele de decor nu ar trebui să fie prea stridente, pentru a evita suprastimularea.

amenajare-interior-nevoi-speciale.jpg

Revenind la accesibilitate, întrerupătoarele ar trebui instalate la un nivel inferior, pentru a permite accesul facil al copiilor cu dizabilități sau al oamenilor în vârstă. În mod similar, dulapurile și rafturile ar trebui amplasate cât mai jos, astfel încât persoanele cu nevoi speciale să aibă o oarecare independență. Alege, pe cât posibil, piese de mobilier pliabile și mobile, care să îți ofere posibilitatea de a le muta cu ușurință în caz de nevoie. 

Amenajarea spațiului exterior al casei

Spațiul din jurul casei nu trebuie ignorat. El ar trebui să fie la fel de plăcut și primitor precum interiorul casei, și să reprezinte propria ta oază de relaxare și mișcare în aer liber. Mai puțin norocos ești dacă locuiești la bloc, pentru că de cele mai multe ori, nu vei putea să-ți amenajezi un spațiu exterior propriu. Așa cum planifici stilul interior al casei, la fel ar trebui să te raportezi și la stilul exterior. Dacă vrei să păstrezi ideea de curte, atunci aceasta arată bine cu iarbă și flori, eventual câteva cărări pavate sau cu pietriș.

amenajare-terasa.jpg

Terasa este un alt mod plăcut de a organiza spațiul exterior al casei tale. Aceasta poate fi construită ca o prelungire a casei sau poate fi amenajată ca o zonă în curte, cu mobilier specific, adică o masă și scaune sau fotolii, poate chiar și un leagăn sau un hamac. Podeaua poate fi din lemn sau din orice alt tip de material, în funcție de stilul casei tale. Pentru înfrumusețarea acesteia, poți amplasa ghivece cu flori sau obiecte decorative inspirate de natură.

amenajare-curte.jpg

Poți chiar să-ți amenajezi propria grădină, în care să cultivi plante aromatice, ori te poți limita la funcția estetică a acesteia, prin plantarea de copaci, flori, tufe și amenajarea unor fântâni.

20 sfaturi de care să ții cont atunci când cumperi mobilier sau decorațiuni online

  1. Confort, înainte de toate. În loc să hoinărești prin magazine, dai câteva clickuri și primești tot ce ai nevoie chiar la tine la ușă. 

  2. Casa ta spune o poveste, așa că ai grijă cum o construiești. Pe multe site-uri, ai filtre pe care le poți selecta pentru a restrânge căutările. Decide asupra temei pe care ți-o dorești pentru casa ta, pentru că în acest fel îți va fi mult mai ușor să alegi piesele de mobilier, materialele, paleta cromatică, obiectele de decor, iar rezultatul va fi un interior armonios și primitor. 

  3. Încearcă să vizualizezi cum s-ar integra piesele găsite online în viitoarea ta casă. Poți chiar și să realizezi o schiță cu pozele disponibile. 

  4. Ține cont de spațiul disponibil la tine în casă și dimensiunile pieselor de mobilier pe care vrei să le achiziționezi. Nu ai vrea să constanți că, odată livrate, sunt prea mari sau prea mici față de ce ai tu nevoie. 

  5. Ai grjijă ca site-ul de pe care cumperi să fie de încredere, pentru a nu avea surprize neplăcute. 

  6. Verifică secțiunea de recenzii pentru a afla despre anumite avantaje sau dezvantaje pe care le-ar putea prezenta obiectele pe care ai pus ochii. 

  7. Citește cu atenție descrierea produselor și uită-te bine la pozele aferente acestora, pentru a te asigura că sunt ceea ce cauți. 

  8. S-ar putea să vezi multe lucruri frumoase care îți vor fura privirea, dar de care să nu ai nevoie. Încearcă să nu te îndepărtezi de stilul pe care ți-ai propus să-l recreezi. 

  9. Trebuie să asamblezi tu mobila sau vine deja asamblată? S-ar putea să te intereseze acest aspect, mai ales dacă vrei ca lucrurile să evolueze rapid.

  10. Pentru un plus de confort, alege serviciile de livrare la domiciliu. Unele site-uri îți vor oferi și opțiunea de a-ți da o mână de ajutor cu montarea mobilei în schimbul unei taxe sau gratuit.

  11. E foarte posibil ca produsele comandate să îți întrunească așteptările, dar în caz contrar, ar trebui să fii la curent cu politica de returnare a produselor de pe site-ul folosit.

  12. Locul pe care îl numești „acasă” ar trebui să fie o oglindă a personalității tale, așa că ține cont și de asta atunci când alegi cum va arăta cuibul tău.

  13. Ai stabilit un buget pentru amenajarea casei tale? Foarte bine! Oricât de tentant ar putea fi, încearcă să nu te abați de la el, ca să nu îți creezi dificultăți în mod inutil.

  14. În cazul în care lucrezi cu un designer interior, îți va fi mult mai ușor să primești recomandări pe baza pozelor de pe site-urile dedicate amenajărilor de locuințe. Economisiți timp și energie.

  15. Trend-urile sunt trecătoare, așa că acesta nu ar trebui să reprezinte un factor decisiv în alegerile pe care le faci. 

  16. Combină piese noi cu unele second-hand. Rezultatul va fi unul inedit și original, mai ales că magazinele second-hand vând, de obicei, piese originale și speciale.

  17. Dacă cumperi second-hand, vei face economii considerabile, iar banii rămași îi poți investi în obiecte mai deosebite. 

  18. Să nu te lași păcălit de prețurile mici din magazinele cu mobilă nouă. Acestea sunt, de multe ori, de o calitate îndoielnică. În schimb, pe site-urile cu produse second-hand, vei găsi produse confecționate cu atenție la detalii și materiale prime de înaltă calitate.  

  19. Orice gest ajută planeta noastră. Prin refolosirea unor articole de amenajare interioară, ai șansa de a deține produse cu valoare intrinsecă mare și de a contribui la reducerea deșeurilor în același timp.

  20. Valoarea de revânzare a articolelor de mobilier noi se depreciază la un cost considerabil mai mic decât cel inițial. De cealaltă parte, achiziționarea de mobilier uzat de calitate oferă o oportunitate de a vinde din nou la o valoare relativ ridicată și, uneori, chiar mai mare decât originalul, în funcție de diverși factori.

Amenajarea propriei tale locuințe e un moment special, iar pentru ca rezultatul obținut să coincidă cu rezultatul propus, ar trebui să te cunoști destul de bine. Dacă simți că te caracterizează stilul eclectic, atunci poți face din casa ta un cabinet de curiozități, dar dacă îți plac lucrurile clare și simple, atunci acest lucru ar trebui să se reflecte în alegerile pe care le faci.