Offero

Publicat pe: 2022-10-07

Sfaturi și idei de amenajare pentru camera copiilor

Află cum să amenajezi camera copilului cât mai creativ și plăcut, ținând cont de câteva criterii de bază, dar și de preferințele sale.

Autor: Offero Romania

Copiii trebuie să crească în mod armonios, într-un mediu sigur și confortabil, care să le susțină dezvoltarea și educația. Aceasta presupune, printre altele, să dispună de o cameră proprie, care să le asigure intimitatea și să îi inspire în desfășurarea de activități diverse. Deși pare un lucru simplu la prima vedere, amenajarea camerei copiilor trebuie făcută ținând cont de câteva criterii generale, precum dimensiunea camerei, sexul copilului și vârsta acestuia. Legat de ultimul aspect, nu uita că nevoile copiilor au un caracter dinamic și se schimbă odată cu creșterea în vârstă. De aceea, mobilierul second-hand s-ar putea să fie o opțiune viabilă, mai ales că e budget-friendly și îl poți vinde, la rândul tău, mai departe când nu mai este util celui mic. 

unnamed (9).jpg

Amenajarea camerei pentru unul sau mai mulți copii

Să amenajezi o cameră pentru un singur copil nu pare un scenariu care ți-ar da mari bătăi de cap, însă dacă e vorba despre doi sau mai mulți copii, s-ar putea să începi să cauți ajutor profesionist. Dacă urmezi câteva recomandări de bază, cu siguranță vei reuși să faci față cu brio acestei provocări, chiar și fără un designer de interior. Când copiii sunt de vârste apropiate, îți poți considera misiunea parțial ușurată, deoarece șansele ca aceștia să aibă interese și preferințe comune sunt mai mari decât în situația în care e vorba de o diferență de 5+ ani. Dacă ai de amenajat o cameră pentru o fată și un băiat, trebuie să te asiguri că tematica este agreată de amândoi, iar spațiile lor personale sunt bine delimitate. În cele din urmă, nu neglija necesitatea unui spațiu generos pentru depozitarea lucrurilor fiecărui copil. 

Amenajarea unei camere single

Începe prin a stabili o tematică - aceasta te va ghida ulterior în luarea deciziilor cu privire la culoarea pereților, tapet, piesele de mobilier și organizarea spațiului din cameră. Dacă ai un bebeluș, cu siguranță nu ai nevoie de prea multe obiecte - un pătuț și un dulap vor fi piesele centrale, completate, după preferințe, de un fotoliu sau o măsuță cu scaune. Însă dacă ai un copil mai mare, atunci e important să îl consulți în procesul amenajării camerei; nu doar că e o șansă bună de a-l învăța să își exprime preferințele, dar îl vei și responsabiliza în ceea ce privește îngrijirea camerei, întrucât implicarea sa va fi directă. Mai apoi, poți trece la planificarea spațiul - vezi unde ar trebui amplasate patul, șifonierul, biblioteca, masa de lucru/biroul, zona de joacă, diversele spații de depozitare. 

E esențial ca piesele de mobilier să fie alese în funcție de vârsta copilului și nevoile sale, din motive de confort și siguranță. Cât despre ambient, asigură-te că este o cameră luminoasă, care favorizează un ritm circadian armonios, iar pentru pereți, alege culori deschise, pastelate, care să inspire calm și voioșie. 

unnamed (10).jpg

Idei de amenajare pentru camera unei fete

În amenajarea camerei unei fetei, va trebui să te inspiri din cărțile pe care le citesc sau desenele animate pe care le urmăresc. Dacă nu ești familiarizat cu personajele Disney și lumea acestora, ar fi timpul să o faci. Cele mai populare modele de camere pentru fete au în centru prințese care trăiesc în castele, sirene care dansează cu valurile mării sau supereroine care salvează lumea. Alte idei de tematici pentru o cameră de fete sunt animalele, cosmosul și natura. Printre alegerile cromatice populare în rândul fetelor se află roz, turcoaz, alb, bej. Asigură-te, însă, că rămâi la o singură culoare de bază, astfel încât să nu creezi senzația de spațiu încărcat, și tot în aceeași notă, evită să umpli camera cu prea multe obiecte de decor.

unnamed (11).jpg

Idei de amenajare pentru camera unui băiat

Echivalentul prințeselor și sirenelor vor fi, în cazul băieților, pirații și exploratorii, iar animalele și cosmosul îi vor fascina și pe ei în egală măsură. Fani ai supereroilor, mașinilor și fotbalului, băieții nu își vor dori prea multe obiecte în cameră. În amenajarea camerei unui băiat, poți miza pe elemente creative și originale, care să confere camerei un design unic și suprinzător. De pildă, camerele moderne de băieți au tapet cu junglă sau un pat în formă de mașină, ceea ce s-ar putea să îi surâdă și copilului tău. Pentru pereți, poți merge pe combinații precum verde-gri, galben-albastru sau roșu-alb. Ține cont de preferințele sale și încearcă să creezi un spațiu care să îi reflecte personalitatea, astfel încât să îi placă și să îl ajute la o dezvoltare echilibrată. 

unnamed (12).jpg

Sursa: www.thespruce.com 

Sfaturi de amenajare a camerei pentru doi sau mai mulți copii

În cazul în care ai de amenajat o cameră pentru doi sau mai mulți copii, cel mai important aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este împărțirea spațiului, în așa fel încât aceștia să aibă parte de intimitate și confort în același timp. Una dintre variantele cele mai întâlnite pentru delimitarea spațiului fiecăruia copil este amplasarea unei biblioteci în mijlocul camerei. La fel de practică este amplasarea unui perete fals sau a unui paravan despărțitor, care poate fi ușor instalat și mutat dintr-o parte în alta. În cele din urmă, o idee de buget minim este agățarea unei pânze vaporoase între paturile copiilor, pentru un mediu diafan, de poveste. 

Referitor la ambientul creat, trebuie să decizi împreună cu copiii dacă tematica aleasă va fi una comună sau dacă urmează ca personalizarea spațiilor să se facă diferit, mai ales dacă este o cameră pentru o fată și un băiat. Vezi dacă poți veni cu niște sugestii de elemente comune, care să contribuie la menținerea unei oarecare unități a spațiului. 

unnamed (13).jpg

Recomandări pentru amenajarea camerei copiilor în funcție de dimensiunile acesteia

Pentru a evita achiziționarea de piese de mobilier sau alte obiecte cărora nu le vei găsi locul, analizează spațiul pe care îl ai la dispoziție înainte de a începe procesul de amenajare sau reamenajare a camerei copiilor. Oricât de mult ți-ai dori să faci din camera lor un adevărat proiect de design interior, cu zone de depozitare, joacă, studiu, e posibil să nu dispui de spațiu suficient pentru toate acestea. Așa că, trebuie să duci amenajarea într-o direcție minimalistă, cu accent pe confortul și practicalitatea camerei. Probabil va trebui să renunți la crearea unei zone de relaxare, în detrimentul amplasării unui birou necesar pentru realizarea temelor. Totodată, va trebui să fii cât mai ingenios cu privire la maximizarea spațiilor de depozitare, precum lada patului sau rafturile suspendate. 

Amenajarea unui dormitor mic pentru copii

Camerele cu puțini metri pătrați au farmecul lor și trebuie să găsești o formulă prin care să le pui în evidență. Optează doar pentru piesele de mobiliere absolut necesare - pat, spațiu de depozitare, birou. Există variante cu multe spații de depozitare încorporate, care creează impresia de spațiu larg. Nu uita de culoarea pereților - o cromatică neutră contribuie la sentimentul de spațialitate. Dacă decizi să amplasezi patul pe un nivel superior, mai aproape de tavan, baza o poți folosi pentru instalarea de dulapuri, iar scările de urcat pot avea în componență rafturi pentru cărți și alte obiecte școlare. O alegere ideală pentru amenajarea unui dormitor mic pentru doi copii de la 8-9 ani în sus sunt paturile supraetajate. 

Sfaturi de amenajare pentru o cameră de copii spațioasă

Schimbi camera mică pe una mai mare? Super, te așteaptă atât de multe variante de amenajare, încât cu greu vei hotărî cum să arate viitoarea cameră a copiilor. În primul rând, îți poți permite să montezi piese de mobilier mai mari, cu extra spațiu de depozitare; s-ar putea să nu reziști tentației de a muta din lucrurile tale în camera copiilor. În al doilea rând, spațiul extins va crea o libertate de mișcare crescută, deci poți integra dintre cele mai îndrăznețe obiecte de decor în camera copiilor, precum un tobogan, un cort de joacă sau un scaun tip leagăn suspendat. Nu în ultimul rând, poți împărți camera în spații distincte, în funcție de activitatea care urmează a se desfășura acolo - de exemplu, poți improviza un spațiu dedicat studiului, un spațiu pentru joacă, un spațiu pentru mișcare și relaxare, un spațiu pentru citit. 

Sugestii pentru camera copilului în funcție de vârstă

Bebeluș

Camera bebelușului nu trebuie să fie încărcată, deoarece încă nu are nevoie de un șifonier foarte mare sau de multe spații de depozitare pentru jucării. O achiziție practică, pentru care îți vei mulțumi mai târziu, este un pătuț transformabil, care va putea fi folosit de copil și când va crește. Unele pătuțuri vin cu masă de înfășat atașabilă, o variantă de luat în calcul, mai ales dacă nu dispui de o cameră foarte încăpătoare. Trecând la nevoile părinților, acestora le va fi util un fotoliu, precum și un balansoar pentru adormirea celui mic. Mamele pot opta și pentru o pernă de alăptat, care le va asigura un plus de confort odată așezate în fotoliu în miez de noapte.

unnamed (14).jpg

La această vârstă, copilul își poate exprima propriile preferințe în materie de culori și tematică, așa că ține cont de dorințele sale. Din fericire, e încă la vârsta la care are nevoie de puține piese de mobilier - un pat (e timpul pentru transformarea pătuțului, dacă ai optat pentru această variantă), o masă de colorat, un dulap pentru haine și, în cele din urmă, rafturi și spații de depozitare și amenajare a jucăriilor și cărților, zona preferată de copii în această perioadă. Camera fetițelor s-ar putea să fie plină de ursuleți și alte animăluțe de pluș, iar camera băieților, de nenumărate piese de lego. E important ca jucăriile să fie potrivite vârstei, pentru a evita eventuale accidentări, dar și pentru că susțin dezvoltarea atenției, memoriei, îndemânării, inteligenței socio-emoționale.  

unnamed (15).jpg

Sursa: www.houzz.co.uk 

Școlar 

Elementul de noutate care apare în viața unui școlar sunt temele, așa că e necesar să dispună de o cameră bine iluminată, precum și de un birou, respectiv scaun, potrivite vârstei și înălțimii sale. E important să fie o încăpere confortabilă, cu o atmosferă plăcută, care să îi susțină concentrarea. Tot în aceeași idee, galbenul este o culoare vibrantă, asociată cu efecte pozitive asupra procesului de învățare și creație. Pentru eficientizarea spațiului și a actvităților întreprinse, definirea zonelor camerei este o tehnică dovedită, ducând la obținerea unor rezultate minunate. Astfel, când școlarul se va așeza la birou, va ști că e timpul pentru lecții, iar când va merge în zona dedicată relaxării, va ști că e timpul pentru o pauză de citit sau joacă. Biblioteca e o piesă care nu trebuie să lipsească din camera școlarului, mai ales că există modele cu rafturi creative, ce pot fi folosite și pentru amenajarea obiectelor decorative.

unnamed (16).jpg

Sursa: www.todaysparent.com 

Adolescent 

Lucrurile se schimbă atunci când trebuie să amenajezi camera pentru un adolescent. Poți să te relaxezi, deoarece e o vârstă la care personalitățile puternice vor căuta să își pună amprenta asupra spațiului personal fără implicare exterioară. Fiind o perioadă de tranziție și maturizare, vor ține foarte mult la o definire clară a zonei personale. Aceștia se vor îndrepta spre un stil cât mai simplu, cu pereți albi sau de culoare închisă, pe care vor alege sau nu să lipească postere cu cântăreții sau actorii preferați. 

Piesele de mobilier precum patul, șifonierul, biroul, dulapurile și rafturile pentru depozitarea lucrurilor trebuie să fie mai mari. Locul jucăriilor este luat de gadget-uri și cărți, așa că spațiul rămas poate fi folosit pentru haine, cărora unii adolescenți le vor acorda o atenție deosebită. O canapea sau un fotoliu pentru primirea prietenilor e o idee care sigur îi va încânta, în timp ce camerele adolescentelor pot fi completate și de o masă de toaletă pentru sesiunile de make-up și aranjare a părului. Delimitarea zonelor camerei în funcție de activitățile desfășurate (studiu, relaxare, dormit) rămâne o practică utilă, în contextul în care intervin diverse surse de distragere, cum ar fi serialele sau jocurile video.

unnamed (17).jpg

În final, ceea ce contează cel mai mult este confortul și respectarea preferințelor copilului, deoarece trebuie să se simtă bine în camera sa și să fie un mediu care să îl ajute să crească frumos și armonios. Pe lângă piesele de mobiliere, elemente precum lenjeria de pat, corpurile de iluminat, covoarele, perdelele, sunt la fel de importante pentru crearea unui ambient special și unic.