Offero

Publicat pe: 2022-11-17

Cele mai populare 20 de rase de câini de talie mică

Descoperă cele mai populare rase de câini de talie mică chiar și atunci când crezi că le cunoști pe toate. Fă-ți prieten un câine pentru întreaga lui viață.

Te-ai gândit vreodată să îți iei, ca animal de companie, un câine de talie mică? Viața ta s-ar schimba cu acest nou mic membru de familie de care ar trebui să ai grijă. Dar pe care să îl alegi, pentru că toți merită să fie iubiți și ocrotiți? Alegerea unuia poate fi dificilă pentru că fiecare este potrivit pentru o prietenie frumoasă, dar poate că te va ajuta acest articol despre cele mai populare 20 de rase de câini de talie mică.

Caracteristicile generale ale câinilor de talie mică și cele mai populare rase

În general, toate rasele de câini mici sunt prietenoase cu alte animale de companie, chiar și cu pisicile și se încadrează bine în familiile adoptatoare, inclusiv în cele cu copii. Se adaptează la viața în interiorul locuințelor, însă au nevoie ca o dată sau de două ori pe zi, să fie scoși afară la plimbare, pentru minim o jumătate de oră la fiecare ieșire, atât pentru mișcare, cât și pentru a-și face nevoile fiziologice.

Cățeii de talie mică sunt ușor de transportat în călătorii mai lungi, ușor de hrănit și nu necesită o investiție mare. Atașamentul pe care îl manifestă, dovezile de iubire și recunoștință, bucuria pe care o aduc în casele în care sunt primiți îi face să fie preferați ca animale de companie, chiar mai mult decât aspectul lor adorabil.

În ciuda dimensiunilor reduse, câini de talie mică au de multe ori o  personalitate bine conturată, astfel încât vor dori să dețină controlul chiar și în timpul jocului. Deși dimensiunile lor sunt mici sau foarte mici, sunt destul de rezistenți, au o stare de sănătate bună, de la caz la caz, fiind mai puțin predispuși la probleme ortopedice.

Cu oricare dintre cățeii de rasă mici ți-ai putea asigura o prietenie pe termen lung pentru că au o durată de viață mai mare decât a unui câine de talie mare. În general au durate medii de viață de 14-15 ani, interval de greutate medie 3-6,5 kg, iar înălțimea maximă se situează sub 45 cm. Sunt și excepții, spre exemplu în cazul câinilor Chihuahua, care cântăresc sub 3 kg și au speranță de viață chiar și până la 15-18 ani.

Sunt atașați de stăpânii lor, frumoși, jucăuși, veseli, prietenoși, deci vei beneficia din plin de iubirea și recunoștința lui și va deveni în cel mai scurt timp un prieten de nădejde.

Mai jos îți vom prezenta cele mai populare rase de talie mică și particularitățile acestora, pentru a te ajuta să o alegi pe cea potrivită.

Bichon Maltez

Bichonul Maltez poate fi ghemul alb de blană frumos și jucăuș care lipsește din viața oricărei persoane iubitoare de căței de rasă mici. Cu o personalitate frumoasă, atașat și loial familiei din care face parte, poate deveni cu ușurință prietenul tău pentru o viață.

Totuși, nu îl lăsa singur într-un loc pe care nu îl cunoaște sau închis în casă pentru că poate să îți simtă lipsa intens, așa, ca un veritabil membru de familie. Adoră să aibă blana periată în fiecare zi și să îi fie toaletată periodic. Vioi, energic, plin de viață va participa sau va organiza chiar el momente de joacă acasă sau în parc.

Bichon Havanez

Personalitatea Bichonului Havanez creează dependență față de membrii familiei din care face parte. Manifestă un atașament deosebit, este blând, alintat, adoră gesturile de iubire și să fie luat în brațe frecvent. Nu îți lua un astfel de câine de talie mică dacă nu crezi că îi poți acorda tot timpul tău.

Bichonul Havanez, la fel ca orice câine de altfel, iubește să se joace și să se plimbe de câteva ori pe zi în aer liber. Poate fi dresat, însă va fi în regulă și se va adapta cu ușurință la obiceiurile casei și viața familiei adoptive, chiar și fără dresaj profesionist.

Yorkshire terrier

Chiar dacă ai văzut toate rasele de caini mici, înainte de a-ți alege favoritul, mai uită-te încă o dată ca să vezi un cățel Yorkshire terrier, fie și doar într-o fotografie. Cu blanița în combinație de maro cu gri până la negru, uneori chiar cu câteva smocuri albe, acest cățel te va cuceri de la prima vedere.

Este printre cele mai mici exemplare, dar va fi partenerul potrivit pentru toată viața lui acasă, la plimbare, la joacă sau pentru călătorii mai lungi. Nu te vei plictisi în compania unui Yorkshire terrier și îți va risipi momentele de tristețe cu voioșia lui.

Cavalier King Charles spaniel

Frumos colorați cu alb și nuanțe de maro, acești căței te înveselesc  doar privindu-i. Te vei atașa repede de el pentru că debordează de energie și voioșie care te vor molipsi și pe tine. La fel ca multe alte rase de căței de talie mică și Cavalier King Charles spaniel adoră să primească atenție, să fie luat în brațe, să te joci cu el.

Cu o personalitate puternică și loial, suportă cu ușurință dresajul și răspunde la el. 

Boston terrier

De regulă cu blana în combinație de alb cu negru, un exemplar Boston terrier este prietenul ideal pentru oamenii de toate vârstele. Va iubi deopotrivă copiii, adulții și, cu puțin noroc, chiar și eventualele pisici din casă. Joaca, voioșia și poznele lui te vor înveseli și pe tine și îți vor schimba gândurile.

Te vei atașa repede de el, îl vei iubi, îl vei primi în brațe și te vei adapta la personalitatea și la tabieturile lui așa cum se poate adapta și el cu ușurință la ale tale. 


Shih Tzu

Veselia va fi cuvântul care în primul rând caracterizează viața cu un exemplar din câinii de talie mică Shih Tzu. Blănos, pufos, cu fața de parcă e mereu fericit și pus pe șotii, nici nu te vei putea gândi cu reproș la faptul că necesită periaj zilnic și că tu ai obligația asta.

Pentru că are blana lungă, trebuie să îți dai seama că necesită îngrijire frecventă pentru a arătabine după joaca și tăvăleala prin parc. Vei îngriji cu multă plăcere jucăușul Shih Tzu pentru că va fi sufletul bucuriilor în familie, iubind și fiind iubit atât de copii cât și de adulții familiei.


Bichon frise

Bichonul frise tânjește după atenție și vrea să fie ținut în brațe, să se simtă alintat și iubit. Blana ondulată de culoare albă va necesita periaj și îngrijire specială pentru a se menține curată sau a se curăța de impuritățile pe care inevitabil le va culege când merge la plimbare și la joacă.

Stăpânii acestuit tip de bichon merg deseori la saloane să îi tundă surplusul de blană, în special în sezonul cald. Dacă nu vrei, nu va fi cazul să îi faci tunsori haioase, dar neapărat să ai grijă să nu îi crească blănița până când îi intră în ochi, în nas sau în gură.


Scottish terrier

Scottish terrierul este una dintre cele mai vechi rase de câini. Blana lucioasă cu sprâncenele mari și smocurile de barbă îi dau acestui cățel un aspect amuzant. Întreaga familie îl va adora pentru că debordează de energie.

Se poate adapta cu ușurință la viața în interiorul casei, dar necesită să fie scos în aer liber de două ori pe zi atât pentru necesitățile fiziologice, cât și pentru mișcare.


Chihuahua

Dacă vrei un prieten pentru absolut toți membrii familiei, inclusiv pentru pisicile familiei, atunci alege rase mici de câini, iar dintre acestea Chihuahua este una dintre cele mai populare. Cu o varietate mare de culori ale blăniței, cu siguranță îți poți găsi ușor favoritul printre reprezentanții acestei rase de căței de talie mică.

Pentru plimbările în exterior, te va ajuta o lesă sau un ham special pentru căței. Acești câini de talie mică te vor surprinde cu dimensiunile lor reduse de 15-23 cm înălțime dar, în ciuda acesti lucru, au în general o  personalitate puternică.


West Highland white terrier

Blănița lungă, albă și aspră a unui câine West Highland white terrier necesită periaj zilnic și toaletare periodică însă personalitatea lui jucăușă te va face să nu ți se pară prea grea îngrijirea specială de care are nevoie.

Un partener de joacă, un prieten bun, o mutriță drăgălașă ivită într-o zi dificilă, o companie veselă, sau orice ți-ai putea dori de la un cățel de talie mică, îți poate oferi un astfel de exemplar.


Pekinez

Cu blănița de o varietate mare de culori, plini de afecțiune cu stăpânii, prietenos cu copiii și cu pisicile, un pechinez de numai 15-23 cm înălțime poate deveni cel mai iubit membru al familiei. Nu este cel mai energic dintre câinii de rasă mică, însă este un bun partener de joacă, de o inteligență medie printre căței.


Pug

Pug-ul este un câine de rasă mică foarte bine proporționat, cu multe pliuri ale pielii de pe cap în zona nasului care îl fac să sforăie când doarme. 

Această rasă de căței mici de maxim 45 cm înălțime cu blana scurtă, în diferite nuanțe de cafeniu și negru nu îți va pune mari probleme în ceea ce privește îngrijirea și periatul însă va trebui destul de des să îi cureți pliurile de pe față ca să te asiguri că nu au acumulat diferite impurități care i-ar putea cauza probleme de sănătate a pielii.


Teckel

Cățeii Teckel excelează în afecțiune și inteligență acești. Forma lor alungită și înălțimea de aproximativ 30 cm precum și faptul că sunt capabili să vâneze animale mici probabil le-au adus porecla de șoricari.

Vă puteți bucura de loialitatea și afecțiunea lui fiind o rasă blândă, inteligentă, cu personalitate și energie debordantă.


Japanese chin

Vei adora acest câine de talie mică cu blana lungă și mătăsoasă în combinații de culori alb cu negru sau alb cu maron-roșcat. Cel mai probabil un cățel Japanese chin nu va atinge înălțimea de 30 cm, dar va deveni o companie importantă pe care o veți căuta toți ai casei. Manifestă un grad mare de atașament și loialitate, astfel încât trebuie însoțit când este scos afară la plimbări mai lungi și nu trebuie lăsat vreme îndelungată închis în casă singur.


Bolognese

Mic, alb și cu o mină serioasă, acest câine de talie mică își va adora familia umană. Se poate atașa foarte ușor și nu va dori să fie separat de aceștia, anxietatea de separare fiind o problemă des întâlnită în rândul acestora.

Vioi și lipicios, te va determina să îl îngrijești cu plăcere prin personalitatea lui.


Pomeranian

Capul mic cu expresivitatea ca de vulpiță, blana deasă în nuanțe de la cafeniu până la maroniu roșcat deschis, coada stufoasă, personalitatea puternică, voioșia și inteligența facdin Pomeranian compania ideală pentru orice famili. Este foarte prietenos și dorit de mulți iubitori de câini, astfel încât va trebui să ai mare grijă când îl scoți la plimbare ca să nu te întorci fără el.


Griffon Belge

Blana ciufulită nu implică îngrijire deosebită, iar dacă un astfel de câine poate deveni preferatul tău sau al familiei, nu sta pe gânduri. Privirea nevinovată și haioasă a acestui cățel te vor face să simți că îl îngrijești cu aceeași bucurie pe care el o manifestă în preajma membrilor familiei tale. Răspunde și la dresaj, însă nu este punctul lui forte, dar nu manifestă comportamente agresive sau care să nu poată fi corectate.


Italian Volpino

Jucăuș, vesel, energic, un cățel Italian Volpino nu trebuie lăsat mult timp singur în casă pentru că îi place compania membrilor familiei și simte lipsa acestora când nu mai sunt în preajmă sau în casă. Nu necesită îngrijire specială, însă, la fel ca orice câine, are nevoie de hrană specială pentru căței și recompense. Poate fi dresat de la o vârstă mică pentru a înlătura eventualele comportamente nedorite.


Lhasa Apso

Lhasa Apso este unul dintre cei mai frumoși câini de talie mică datorită coloritului frumos, diferit și al părului lung și des. Este foarte inteligent și jucăuș, astfel încât va fi bine integrat în familie, fiind atașat deopotrivă de adulții și de copiii din casă. Nu vei mai zăbovi deloc asupra gândurilor care nu îți plac, pentru că un astfel de cățel nu îți va lăsa prea mult timp liber, acaparându-ți atenția.


Lakeland Terrier

Prietenoși și veseli, foarte energici, vigilenți și îndrăzneți, se deplasează cu viteză, deci vei avea nevoie de rezistență fizică pentru a ține ritmul cu el la plimbările zilnice. Vei observa ce îi place să mănânce, când și cum îi place să se joace, când vrea la plimbare, când și cât vrea la somn și te va determina să te mulezi după programul lui. Vei face toate acestea cu plăcere și multă dragoste pentru că va ști cum să te cucerească.