Offero

Publicat pe: 2022-10-10

8 mașini pentru familiile cu unul sau mai mulți copii

Cum să alegi mașina de familie ideală? Află care sunt criteriile de care să ții cont, de la consum la siguranță și confort.

Autor: Offero Romania

Unul dintre cele mai frumoase momente din viața de cuplu coincide, pentru unii, cu apariția noilor membri ai familiei. Sigur, câinii și pisicile sunt ființe deosebite, care ne bucură existența de fiecare zi, dar acum vom vorbi despre micii omuleți a căror venire pe lume determină părinții să intervină puțin mai mult în lista lor de priorități personale. Ai nevoie de o casă mai mare, noi piese de mobilier, dar și de o mașină care să se plieze pe nevoile actualizate ale familiei tale.

Capture.JPG

Dacă, până în prezent, ți-ai ales mașina în funcție de design sau performanță, când ai unul sau mai mulți copii, căutările tale se vor concentra, cel mai probabil, pe identificarea unei mașini spațioase și sigure. De asemenea, bagajele (scaune auto, cărucioare, biciclete, sacoșe, trolere etc.) nu ar trebui să se facă simțite astfel încât să devină un motiv de disconfort pentru pasageri, nu-i așa? Vorbind despre confort, acesta sigur nu e un aspect de la care ți-ai dori să faci rabat; pentru o călătorie plăcută, atât copiii de pe bancheta din spate, cât și șoferul, trebuie să se simtă mulțumiți și fericiți. 

Te regăsești în acest scenariu? Atunci precis vei căuta mașini de familie fiabile și spațioase, potrivite nu doar drumurilor prin oraș, la școală sau supermarket, ci și călătoriilor extraurbane, pe distanțe mai mici sau mai mari. 

Criterii de care să ții cont atunci când alegi o mașină de familie:

Dimensiune

Datorită spațiului și siguranței crescute, SUV-urile par să fie o alegere populară în materie de mașini de familie. Cele de tip sedan, crossover sau monovolum sunt la fel de apreciate, în funcție de nevoile familiei. Dacă ai 2 copii, iar al treilea este pe drum, vei avea nevoie de o mașină care să poată transporta în siguranță 3 copii pe bancheta din spate. Se impune necesitatea scaunelor auto, despre care vom discuta imediat. Poate ți-ar fi util un exercițiu de imaginație: cum vrei să arate călătoriile împreună cu cei 3 copii cu noua mașină peste 5 sau 10 ani? 

Sistemul de siguranță pentru scaunele auto

În prezent, cele mai multe dintre mașini sunt dotate cu sistem pentru scaune auto de copii, cele mai întâlnite fiind Isofix (International Standards Organisation FIX) și Latch (Lower anchors and Tethers for Children). În cazul celui dintâi, scaunul auto are două bare metalice care se fixează în sistemul existent între șezutul și spătarul banchetei din spate a mașinii, devenind unul cu aceasta. Poți opta și pentru un al treilea punct de ancorare, și anume, piciorul antirecul sau sistemul Tether Strap. De cealaltă parte, sistemul Latch are două tipuri de ancore de prindere (inferioare și superioare), de care se conectează curelele și cârligele din componența scaunului auto. 

Ține cont de faptul că scaunele auto se aleg în funcție de vârsta și kilogramele copiilor, ceea ce înseamnă că nou-născuții vor fi transportați în așa-numita scoică, în timp ce cei mai mari își vor găsi locul în niște scaune potrivite caracteristicilor de mai sus. De asemenea, este important de reținut că, până la vârsta de 15 luni, copiii trebuie transportați cu spatele la sensul de mers, pentru că le asigură micuților în dezvoltare o poziție corectă a coloanei vertebrale. 

Există și scaune cu înălțător (booster), potrivite pentru copiii a căror greutate sau înălțime depășește limita permisă pentru scaunul auto în care călătoresc în prezent, vârsta la care se întâmplă acest lucru fiind cuprinsă, în general, între 8 și 12 ani. 

Consum

Când alegi tipul de motorizare, trebuie să iei în calcul consumul de combustibil pe care îl generează, precum și frecvența de utilizare a mașinii. Astfel, dacă îți propui să pleci la drumuri lungi, în călătorii prin țară sau în afară, cea mai potrivită ar fi motorizarea de tip diesel, cu un consum redus și   o longevitate crescută. Pentru plimbările urbane sau mixte însă, motorizările recomandate sunt cele pe benzină sau GPL, datorită plăcerii la condus și funcționării silențioase, consumul de carburant fiind, în acest caz, puțin mai ridicat. 

Dotările de siguranță

E firesc și indicat să te asiguri că mașina în care vor călători copiii tăi îi poate proteja în mod corespunzător în cazul unor impacte neprevăzute în trafic. Aici, se poate ține cont de numărul de airbaguri disponibile, cele frontale, laterale, tip cortină sau pentru genunchi fiind doar câteva dintre cele existente. Atenție - dacă autoturismul are airbag la pasagerul din dreapta față, copiii transportați în scaune fixate cu spatele la sensul de mers trebuie să călătorească pe bancheta din spate. Unele mașini dispun de funcția de dezactivare a airbagului în cazul în care copilul trebuie neapărat transportat pe locul din față.

Printre dotările de siguranță standard, se mai numără sistemul inteligent de asistență pentru controlul vitezei, sistemul de asistență pentru frânarea de urgență sau sistemul de control electronic al stabilității, toate acestea contribuind la creșterea gradului de siguranță în trafic.

Numărul de stele obținut la testele de siguranță Euro NCAP (New Car Assessment Programme) reprezintă un alt aspect pe care tot mai mulți oameni îl iau în considerare atunci când își achiziționează o mașină nouă. 

Confort 

Fie că e vorba despre cumpărăturile săptămânale, bagajele de vacanță, cărucioarele pentru vizita la bunici sau ghiozdanele pentru școală, mașinile cu portbagaj mare sunt visul oricărui părinte. Dacă are și deschidere automată, e și mai bine - nu doar că îți va fi mai ușor să îl folosești când ai brațele pline, dar te și ferește de potențiale accidentări. 

Tot în ideea unei călătorii cât mai line și plăcute, poți opta pentru o mașină cu opțiuni automate de reglare a temperaturii din habitaclu, cu suspensie adaptivă (adaugă un plus de dinamism) sau cu sistem de navigație facil și intuitiv (sigur nu vrei să te rătăcești bazându-te pe GPS-ul telefonului care abia prinde semnal, nu?). 

Copiii s-ar putea să fie mai puțin interesați de confort și mai mult de felul în care pot alunga plictiseala, mai ales când au de stat câteva ore bune în mașină. Pentru aceste momente, s-ar putea să te gândești serios la improvizarea unui cinema pe bancheta din spate, cu ajutorul unor suporturi pentru tablete cu prindere pe tetieră. 

Design

Te temi că achiziționarea unei mașini de familie te va determina să faci un compromis privind un design atractiv? Poți sta liniștit. E cel mai bun moment în care ai putea conduce o mașină splendidă, chiar și cu copii la bord. Producătorii au înțeles dorințele și nevoile consumatorilor și au îmbinat elementele practice cu un design elegant, astfel încât să te poți lăuda în continuare cu mașina ta. 

Cât despre tapițerie, pielea este o opțiune care s-ar putea să-ți surâdă, deoarece e un material ce inspiră lux și rafinament, plus că e ușor de curățat și aspirat. Un astfel de material prezintă, însă, și dezavantaje, cum ar fi costul ridicat sau încălzirea excesivă pe timp de vară și răcirea pe timp de iarnă. O alternativă comună și la fel de bună, dar mai puțin elegantă, este materialul textil. Este plăcut la atingere, și, deși e mai dificil de curățat, se întreține mai ușor pe termen lung. Pe lângă aceste avantaje, un mare minus în cazul tapițeriei din material textil este favorizarea reținerii prafului, murdăriei, polenului, părului de animale și a altor elemente cu potențial alergen.  

În continuare, te invit să faci cunoștință cu 8 modele de mașini ale căror caracteristici le asigură cu succes un loc în topul celor mai bune mașini de familie:

1. Skoda Superb

Portbagajul generos (565 litri), interiorul spațios și prețul absolut decent fac din Skoda Superb o opțiune excelentă, ce oferă lux și confort celor mici și celor mari. Dispune de suspensie adaptivă, climatizare cu zonă dublă, precum și de sistem de navigare cu touchscreen. Unde mai pui că poți alege dintre 4 variante de echipare, fiecare dintre ele fiind dotată cu cel puțin două tipuri de motorizări.

unnamed.jpg

2. Mazda 6

Mazda 6 are un design exterior special, e confortabilă la condus și vine cu motorizare pe benzină. Deși nu e la fel de spațioasă precum Skoda Superb, de pildă, spațiul pentru picioare este suficient, asigurând confort celor mai mulți dintre pasageri. Dacă ai 3 copii, e bine să știi că pe bancheta din spate încap foarte bine 3 scaune auto, cu sisteme de fixare Isofix disponibile.

unnamed (1).jpg

3. Peugeot 5008

Este un SUV cu 7 locuri și, totodată, printre primele de acest fel care au fost dotate cu 3 sisteme Isofix, astfel încât să facă sigur și facil transportul a 3 copii în scaune auto. Portbagajul este generos și poate depozita fără probleme un cărucior sau două, pe lângă bagajele întregii familii. Ca dotări suplimentare, se pot menționa măsuțele auto multifuncționale și spațiile discrete de depozitare integrate sub covor. 

unnamed (2).jpg

 Sursă: www.peugeot.com 

4. Dacia Lodgy Stepway 

După succesul mai puțin răsunător al modelului Dacia Lodgy, a apărut versiunea Stepway, care reprezintă upgrade din punct de vedere al aspectului și materialelor folosite pentru habitaclu. Este o mașină cu 7 locuri, așa că pregătește-te să pleci în vacanță nu doar cu copiii, ci și cu bunicii lor. Poți alege între două motoare pe benzină și unul diesel, cu două trepte de putere disponibile. 

unnamed (3).jpg

Sursă: www.promotor.ro 

5. Volvo XC60

În 2018, a primit titlu de mașina anului pentru designul interior și exterior de înaltă calitate, precum și pentru tehnologiile moderne de siguranță și confort din dotare. Modelul cu echipare standard vine cu motor hibrid, cutie automată și tracțiune AWD. Totodată, are un portbagaj de 505 litri, interior de piele și permite fixarea scaunelor auto pentru copii cu sistem Isofix.

unnamed (4).jpg

6. BMW X1

Aceasta este o mașină care te face să te bucuri de experiența condusului, cu program de stabilitate dinamică și controlul frânei în viraj. Podeaua portbagajului din varianta 2020 se pliază spre spate, scoțând la iveală un nou spațiu de depozitare, care poate fi acoperit ulterior pentru a folosi și restul suprafeței disponibile. Un alt lucru ce merită știut despre BMW X1 este că a obținut 5 stele la testele NCAP în 2015, fiind una dintre cele mai sigure mașini de pe piață.

unnamed (5).jpg


7. Mercedes C-Class 

Mercedes C-Class e o mașină sigură, iar tapițeria din piele o face ușor de curățat, o încântare pentru părinții cu copii la bord. E dotată cu scaune încălzite, sistem de recunoaștere a vocii și încărcare wireless pentru telefon. O astfel de mașină combină cu brio designul unic și atractiv cu practicalitatea instalării a 3 scaune auto pentru copii pe bancheta din spate.

unnamed (6).jpg


8. Volkswagen Touran 

Fă cunoștință cu mașina visurilor oricărui părinte cu 3+ copii. Are 7 locuri, toate cele de pe bancheta din spate și din al treilea rând fiind echipate cu sisteme Isofix de fixare a scaunelor auto pentru copii. E o mașină de familie fiabilă, care promite să ofere siguranță maximă cu ajutorul celor 9 airbaguri din dotare, a controlului adaptiv al vitezei de călătorie, și a sistemului de frânare automată post-coliziune, care se activează în caz de impact iminent.

unnamed (7).jpg

Sursa: www.volkswagen.ro 

Sperăm că ai primit destulă inspirație pentru a porni în căutarea viitoarei tale mașini de familie! După cum ai putut observa, modelele de pe piață vin la pachet cu diverse tehnologii, funcții și facilități moderne, așa că ceea ce trebuie să faci e să găsești combinația perfectă, care să se plieze pe nevoile și dorințele tuturor membrilor familiei tale. 

Ai tu o mașină de vânzare? Fă-ți cont pe Offero.ro și postează anunțul tău!