Offero

Publicat pe: 2022-11-17

Cele mai populare 13 rase de pisici

Unele alegeri sunt cu adevărat dificile. De aceea, trebuie să intri pe Offero și să descoperi ce rasă de pisică s-ar plia cel mai bine stilului tău de viață!

Autor: Offero Romania

Nu e de mirare că mulți oameni aleg compania unei pisici, mai ales când stau la apartament. Sunt animale independente, pe care le poți lăsa singure mai mult timp decât ai putea să o faci în cazul altor prieteni necuvântători. Vor mânca, dormi, mânca și dormi iar, asta dacă nu devin foarte pasionate de un șiret cu care să se joace sau de un alt obiect care atârnă. Totodată, necesitățile lor de îngrijire sunt minime, mai ales că au propriul lor ritual de îngrijire zilnică. Efortul e aproape inexistent comparativ cu îngrijirea unui câine, care are nevoie de cât mai multă activitate fizică și plimbări în natură. Cum am putut omite cel mai important lucru? Pisicile te vor încălzi în zilele reci, fiind parteneri perfecți de cuibăreală.

Caracteristicile generale ale pisicilor și cele mai populare rase

Pisicile domestice sau de casă fac parte din familia Felidae, ordinul Carnivora, fiind membri de cele mai mici dimensiuni din acestă familie. Ele ajung la o înălțime de 23-25 cm și trăiesc, în medie, 12-18 de ani. TICA (Asociația internatională a pisicilor), recunoaște 73 de rase de pisici. 

În timp ce putem denumi cu ușurință rasele de câini după caracteristicile lor specifice, la pisici lucrurile sunt puțin mai dificile, de multe ori, culoarea blănii find cel mai evident aspect în diferențierea acestora. Astfel, principalele culori ale pisicilor sunt negru, alb, crem, gri, maro, cafeniu, portocaliu, roșcat.

Dacă ești în căutare de pisici de rasă, atunci citește în continuare pentru a descoperi particularitățile unor cunoscute rase de pisici! 

1. Siameza

rasa-pisici-siameza.jpg

Este o pisică de talie medie, cu corpul alungit, o greutate între 3 și 7 kg și o speranță de viață de 8-12 ani. 

Pisicile siameze pot avea diverse combinații de culori, cele mai populare fiind: Lilac Point (blană crem cu extremități gri), Seal Point (blană cafenie cu extremități negre-maronii) și Red Point (blană albă cu extremități roșiatice). Siamezele sunt o rasă docilă, sociabilă și inteligentă, putând fi chiar dresate și iubesc să fie în preajma oamenilor și să te bucure de atenția lor. 

Au blana scurtă, așa că nu va trebui să o perii zilnic și, pentru că au părul scurt, sunt vulnerabile la frig, așa că ai grijă să fie ferite de medii umede și răcoroase.

2. British Shorthair

rasa-pisici-british-shorthair.jpg

Aceasta se numără printre rasele de pisici  de talie medie spre mare, cu o greutate medie cuprinsă între 3 și 7 kg și o durată de viață de 14-20 ani. Are o siluetă mai degrabă robustă, blana moale și un aspect plușat. Cât despre colorit, cele mai reprezentative pisici ale rasei sunt de un albastru-gri intens. Alte combinații cunoscute de culori de blană sunt: Tabby (tigrată), Tortie (numită și „carapace de broască țestoasă”; tricoloră - negru, scorțișoară și crem) și Chinchilla (alb-argintie). Pisicile British Shorthair nu sunt cele mai jucăușe sau dinamice, ceea ce le face potrivite pentru apartamentele cu spațiu redus. 

3. Albastru de Rusia

rasa-pisici-albastru-de-rusia.jpg

Are o durată de viață de 15-20 ani și o greutate între 3 și 6 kg. A nu se confunda cu pisica British Shorthair, de care se deosebește prin corpul atletic și picioarele lungi. O altă trăsătură specifică este blana mătăsoasă, de culoare albastru-gri, cu reflexii argintii. Substratul blănii este de aceeași lungime cu părul exterior, fiind singura rasă de pisici cu o astfel de blană dublă. Aceste pisici sunt foarte inteligente, prietenoase și curioase, astfel că provocările vor fi specialitatea lor. În Europa, există 3 sub-rase ale pisicii Albastru de Rusia: Siberiana, Americană și Engleză. 

4. Maine Coon

rasa-pisici-maine-coon.jpg

E una dintre cele mai mari rase de pisici, ajungând la o înălțime de 25-60 cm și o lungime de 48-100 cm. Are o blană deasă, semi-lungă, mai scurtă în zona capului, pe umeri și gambe și mai lungă pe spate, șolduri și coadă. 

Întrucât au multe straturi de blană, au o rezistență crescută la apă și, spre deosebire de alte rase de pisici, aceastea chiar iubește apa. 

Trăiesc în jur de 12-15 ani și sunt foarte sociabile, inteligente și jucăușe, dar va simți uneori nevoia să se retragă în spațiul ei. 

Există mai multe tipuri de pisici Maine Coon, dintre care menționăm: Calico Maine Coon (pete de culoare pe tot corpul - negru, alb, bej, roșcat), Tortie Maine Coon (tonuri întrepătrunse), Solid Maine Coon (complet albă, maro, bej, roșcată) și Tabby Maine Coon (vărgată, în combinații de gri-negru, maro-negru, alb-roșcat).

5. Ragdoll

rasa-pisici-ragdoll.jpg

E o rasă de talie mare și poate atinge 23-28 cm, și o greutate de 4-8 kg. Aceste pisici sunt cu totul și cu totul speciale, deoarece le place să fie purtate în brațe și sunt extrem de afectuoase și prietenoase atât cu alte animale, cât și cu copiii. Nu sunt, însă, independente, precum alte pisici, și nu se va simți în siguranță într-un mediu necunoscut. 

Pisicile ragdoll au tendința de a deveni supraponderală, fiind foarte gurmande, așa că ai grijă să rămână în parametrii normali. 

6. American Shorthair

rasa-pisici-american-shorthair.jpg

Pisicile American Shorthair sunt de talie medie și au o speranță de viață de 15-20 ani, fiind considerate descendente ale pisicilor europene.

Sunt perfecte pentru familiile cu copii datorită firii docile și afectuoase și se pot adapta cu ușurință și la viața de apartament, dar și la cea de curte. E cunoscută pentru ochii galbeni, ușor diagonali, botul masiv, și urechile ascuțite. În ceea ce privește îngrijirea ei, va trebui să o periezi săptămânal și să îi asiguri o alimentație echilibrată, pentru că sunt predispuse la îngrășare.

7. Bengaleza

rasa-pisici-bengaleza.jpg

Sunt pisici de talie medie, cu o greutate între 4 și 9 kg, și trăiesc, în medie, 14-16 ani. Le place să joace aport și să facă băi lungi, motiv pentru care comportamentul lor este asimilat cu cel al câinilor. E un animal de companie loial și inteligent, care are nevoie de activități diverse pentru a-i stimula agerimea și a-l încuraja să-și consume energia. Este una dintre rasele de pisici tigrate, diversele combinații de culori dându-i un aspect sălbatic: cafeniu tigrat, maro tigrat, sepia tigrat, linx pătat. Blana este scurtă și cade rar, așa că nu va fi greu să o îngrijești.

8. Persana

rasa-pisici-persana.jpg

E o rasă medie de pisici, cu blană lungă și substrat des, cap rotund și nas scurt, foarte apropiat de ochi. Au o durată de viață de 9-15 ani și pot ajunge să cântărească până la 7 kg. Aceasta este una dintre cele mai populare rase de pisici portocalii, dar se găsește și în alte culori, precum negru, gri, alb, albastru, maro sau crem. 

Persanele au o atitudine foarte demnă, de parcă ar proveni dintr-o familie nobilă, cu o istorie îndepărtată. Tocmai din acest motiv trebuie tratată cu respect și grijă. Asta nu înseamnă că nu le va plăcea să fie luate în brațe și alintate. E o rasă ideală pentru apartamente, datorită dorinței reduse a fi libere. 

9. Scottish Fold 

rasa-pisici-scottish-fold.jpg

E o rasă de pisici domestică, cu o durată de viață de 13-15 ani și o greutate de 4-6 kg. Principala lor caracteristică sunt urechile lăsate, rezultat al unei mutații genetice care afectează cartilajul, făcând-o predispusă bolilor de articulații. Sunt pisici liniștite, iubitoare și atente cu copiii. Ele se adaptează ușor la mediul înconjurător și pot fi lăsate singure o zi întreagă. Dacă ar putea să aleagă între apartament și curte, sigur ar alege varianta din urmă. 

10. Sfinx

rasa-pisici-sfinx.jpg

E o rasă de pisici cunoscută pentru lipsa blănii. Poate, totuși, să aibă diferite culori ale pielii. O altă caracteristică a rasei este pielea ridată și ochii mari, mustățile fiind absente la unele pisici. Acest ultim fapt este cu adevărat trist, pentru că mustățile reprezintă un important organ de simț pentru pisici. Pisicile sfinx au o personalitate extrovertită, energică și afectuoasă, fiind prietenoase chiar și cu străinii. Deși nu au păr, trebuie să se acorde atenție îngrijirii pielii, prin spălare săptămânală. Tot din acest motiv, pot suferi de arsuri solare, lucru care poate fi împiedicat prin ferirea de lumina directă a soarelui sau aplicarea de cremă de protecție solară, în unele cazuri. 

11. Exotic Shorthair

rasa-pisici-exotic-shorthair.jpg

Este de talie medie, atinge 4-7 kg și trăiește în jur de 12-15 ani. A moștenit câteva dintre trăsături de la pisica persană, care a stat la baza dezvoltării ei. Capul mare, botul turtit și urechile scurte sunt câteva dintre particularitățile acestei rase. Au o personalitate jucăușă și curioasă, și se înțeleg bine cu alte pisici, câini și copiii. 

Blana lor este foarte moale și deasă, așadar va trebui să-ți faci timp să o periezi de două ori pe săptămână. Verifică-i frecvent urechile, ochii și nasul, deoarece e susceptibilă la anumite afecțiuni din cauza faptului că are ochii apropiați de nas. 

12. Norvegiana de pădure

rasa-pisici-norvegiana-de-padure.jpg

E una dintre rasele de pisici de talie mare, cu o speranță de viață de 8-14 ani și o greutate de 5-9 kg. Culoarea blănii variază de la alb, negru, roșcat, albastru (Blue Norwegian), maro, argintiu, la calico, tigrată sau tortie. Blana sa este dispusă în două straturi, cel exterior fiind impermeabil, la fel ca în cazul pisicilor din rasa Maine Coon și Ragdoll. Iarna, blana e mătăsoasă și îi ține de cald, iar vara năpârlește, însă blana stufoasă și smocurile de păr dintre gheruțe rămân neschimbate. Deși aspectul sălbatic te-ar putea face să crezi contrariul, Norvegiana de pădure este foarte sociabilă și blândă și are un puternic instinct teritorial. 

13. Pisica Europeană

rasa-pisici-europeana.jpg

Este una dintre cele mai răspândite rase de pisici din lume, dar nu, nu orice pisică de pe stradă este Europeană. Există anumite standarde pe care trebuie să le îndeplinească. Durata lor de viață este de 12-16 ani și ating o greutate de 3-5 kg. Au un corp puternic, bine structurat, iar blana poate avea diverse culori, printre care alb, maro, gri. Sunt prietenoase și jucăușe, integrându-se ușor în mediul de familie. Dorința lor de mișcare este maximă, așa că ar zice cu bucurie „da” traiului la curte. 

Cu cât le cunoști mai bine, cu atât mai mult îți dai seama că toate rasele de pisici sunt deosebite și pot deveni animale de companie ideale. Spre deosebire de alte animale, au avantajul de a fi destul de independente, astfel că pot rămâne singure acasă cât timp tu ești plecat la muncă. Când te întorci, ai parte de iubire garantată, așa că fii gata să le răspunzi corespunzător și să le acorzi atenția de care au nevoie.