Offero

Publicat pe: 2022-10-07

Cele mai populare 20 de rase de câini de talie mare

Rasele de câini de talie mare sunt numeroase și diferite ca aspect și comportament. Tu de care îți dorești? Mai jucăuș sau protectiv? Cu blana scurtă sau lungă?

Autor: Offero Romania

Unul dintre lucrurile faine când vine vorba despre a avea un câine drept animal de companie este că poți să alegi dintre cei de talie mică, medie și mare. Astfel, dacă stai la apartament, cu siguranță viața ta ar fi mai ușoară cu un câine din prima sau a doua categorie. Câinii mari nu au nevoie de multe, însă spațiul nu e ceva de la care poți face rabat. Dacă stai la casă, însă, o rasă de câine de talie mare ar putea fi ceea ce ai nevoie. Sunt potriviți pentru familiile cu copii, deoarece au un simț protectiv foarte dezvoltat. Ești gata să afli mai multe despre rasele de câini de talie mare? Citește în continuare. 

Caracteristicile generale ale câinilor de talie mare și cele mai populare rase

În funcție de rasă, câinii mari ajung la o greutate de 20-50 kg, masculii cântărind mai mult decât femelele, și la o înălțime între 60 și 80 cm. Comparativ cu câinii de talie mică, aceștia dispun de mult mai mult autocontrol și toleranță, pentru că știu că nu trebuie să dovedească nimic nimănui. Nici nu sunt la fel de fragili, fiind mai puțin predispuși la probleme ortopedice.

Mulți oameni aleg câinii de talie mare pentru că te fac să te simți protejat. Și, hai să fim serioși, nimic nu se compară cu îmbrățișarea unui câine precum Saint Bernard. Pe lângă asta, există rase de câini de pază talie mare care nici nu au nevoie de prea mult exercițiu fizic, așa că nu va trebui să îți dai programul peste cap pentru a-ți scoate companionul la plimbare.

Hai să îți fac cunoștință cu cele mai populare 20 de rase de câini de talie mare din lume!

1. Akita Inu

akita-inu.jpg

Originile acestuia se regăsesc în Japonia, fiind crescut ca un câine de pază și luptă, și nu trebuie confundat cu câinele Akita american. Are o speranță de viață de 11 ani și atinge o greutate de 30-50 kg și o înălțime de 58-70 cm. Mișcările sale sunt puternice, datorită corpului bine proporționat, având o atitudine demnă, dar rămânând totuși, abordabil. Are ochii și urechile triunghiulare, înclinate spre înainte, iar blana este scurtă și groasă, cele mai populare culori fiind alb și portocaliu. E rezervat cu străinii, dar afectuos, loial și blând cu familia sa. Akita Inu tolerează traiul la apartament, dar se bucură de timpul petrecut în aer liber, mai ales dacă rămâne aproape de stăpânul său. 

2. Boxer

boxer.jpg

Contrar înfățișării dure, rasa Boxer este una blândă și loială. E un câine care trăiește în jur de 10 ani, cântărind între 24 și 32 kg, la o înălțime de 53-63 cm. Are corpul musculos, nasul mare și negru, iar maxilarul inferior este ieșit în față. Blana este scurtă și poate fi albă sau brună, cu diferite variații de culoare, de la galben deschis, la maro închis. În ceea ce privește caracterul său, câinele Boxer este extrem de energic și plin de viață, dar poate fi și foarte încăpățânat. E ușor de dresat, iar acest lucru trebuie făcut de la o vârstă fragedă. Se înțelege bine cu copiii, fiind devotat familiei, dar ceva mai rezervat față de străini

3. Bullmastiff

bullmastiff.jpg

Câine de pază și însoțitor, rasa Bullmastiff se distinge prin corpul său masiv, dar suplu, și capul mare și dreptunghiular. Masculul are o dimensiune cuprinsă între 63 și 68 cm, iar femela între 61 și 66 cm, cu o greutate 50-59 kg, respectiv, 41-50 kg. O altă particularitate a rasei este „masca” neagră care îi cuprinde botul și se întinde spre a cuprinde și ochii. Blana este scurtă, de culoare aurie, argintie sau tigrată. În general, este un câine rezistent și sănătos, dar poate dezvolta, ocazional, displazie de șold sau osteocondroză. Este sociabil și blând chiar și cu străinii. Cu toate acestea, are nevoie de o educație fermă, cu o impunere clară a limitelor, lucru mai la îndemână celor care au mai avut câini în trecut. 

4. Cane Corso

cane-corso.jpg

Cane Corso face parte din familia câinilor Mastiff. Acesta trăiește, în medie, 10-12 ani, și atinge o înălțime de 58-72 cm, la o greutate de 40-55 kg. E o rasă extrem de docilă și afectuoasă cu familia sa, dar trebuie dresat și educat  de mic pentru a nu fi agresiv cu alte persoane. Trebuie să aveți experiență în creșterea câinilor de talie mare, pentru că Cane Corso tinde să devină dominator fără niște limite clare și o bună gestionare. Este o rasă care are nevoie de multă stimulare mentală și fizică, preferând să trăiască la casă, unde se poate bucura de mult spațiu de desfășurare. Se recomandă perierea dinților lui Cane Corso de 2-3 ori pe săptămână, pentru îndepărtarea tartrului și a bacteriilor care trăiesc în cavitatea bucală, dar și pentru a preveni problemele gingivale și respirația urât mirositoare.

5. Ciobănesc Carpatin

ciobanesc-carpatin.jpg

Ciobănescul Carpatin este o rasă românească, care se remarcă prin devotamentul necondiționat față de turme și stăpân. Atinge o vârstă de 12-14 ani, iar în ceea ce privește caracteristicile fizice, are o înălțime medie de 59-73 cm și cântărește 30-45 kg. Are blana deasă, cu un colorit asemănător cu cel al lupului, de obicei, mai deschisă pe laterale și mai închisă pe spate, și cu pete albe. Au o fire calmă și echilibrată, păstrându-și energia pentru momentele în care detectează un potențial pericol în jurul său. Există mulți ciobănești carpatini care încă cutreieră Carpații românești, ducând mai departe tradiția de a fi câini de stână, misiune care li s-ar oferit acum sute de ani. Când nu fac asta, se străduiesc să fie buni prieteni și gardieni vigilenți ai caselor și familiilor lor. 

 6. Ciobănesc de Bucovina

ciobanesc-de-bucovina.jpg

Acesta este o rasă extrem de rară în afara teritoriului României, fiind originar din regiunea cu același nume, adică Bucovina. Dacă până nu demult, era întâlnit mai ales la stâne, recent, a făcut tranziția către viața urbană. Cântărește 32-45 kg și are o înălțime de 64-78 cm, cu o speranță de viață de 10-12 ani. Cei mai mulți câini din rasa ciobănesc de Bucovina sunt albi cu pete maro, negre, bej sau gri, având blana în dublu strat. Sunt câini uriași, dar blânzi cu familiile lor, în special cu copiii. Când vine vorba, însă, despre interacțiunea cu alți câini, aceștia tind să fie agresivi, iar animalele mici le vor percepe drept pradă și le vor ataca.

7. Doberman

doberman.jpg

Rasa Doberman a apărut în Germania, la sfârșitul secolului al 19-lea, și serveau drept câini de pază. Acești au o speranță de viață de 10-13 ani, o greutate de 27-36 kg și ating 60-72 cm înălțime. Au o constituție atletică și elegantă, ce reflectă inteligența, curajul și spiritul alert care îi caracterizează. Cei mai mulți oameni vor crede că Dobermanii sunt agresivi și de temut, dar, în realitate, sunt blânzi, vigilenți și iubitori și le place să fie incluși în activitățile de familie. Sunt foarte activi, atât fizic, cât și mental, așa că au nevoie de foarte mult antrenament și mișcare. Aveți grijă, însă, pentru că sunt sensibili la frig și au nevoie de un culcuș cald pe timpul iernii. 

 8. Dog German

dog-german.jpeg

Printre rasele de câini uriași se află Dogul Gerrman, cunoscut și sub numele de Marele Danez, considerată adesea cea mai mare rasă de câine. Aceștia se pot mândri cu o înălțime de 70-85 cm și cu o greutate cuprinsă între 45 si 90 kg. Ca în cazul altor câini de talie mare, speranța de viață este destul de mică, și anume, 7-10 ani. Are o constituție mare, suplă și puternică, specifică unui câine de pază. Date fiind proporțiile sale, Dogul German are nevoie de mult spațiu pentru a se mișca, așa că un apartament mic nu este tocmai un mediu propice dezvoltării sale armonioase. Acestor câini le plac oamenii foarte mult, inclusiv străinii și copiii, și adoră să petreacă timp cu familia lor.

9. Dog Argentinian

dog-argentinian.jpg

O altă rasă inclusă în categoria câinilor foarte mari este Dog-ul Argentinian, cu o greutate care variază între 40 și 50 kg și o înălțime medie de 60-68 cm. E un câine tandru și un companion loial, cu un aspect atletic. Blana sa scurtă este complet albă și poate prezenta mici pete negre sau de culoare închisă în jurul ochilor. Are un craniu bine sculptat, masiv, cu ochi întunecați și urechi drepte. Datorită temperamentului puternic, dominant și independent, această rasă este recomandată persoanelor care au experiență în dresajul câinilor, fiind destul de dificil de dresat. De altfel, Dog-ul Argentinian apare pe lista raselor caninine potențial periculoase, încă un motiv în plus pentru aplicarea dresajului de la o vârstă mică și într-o manieră fermă și perseverentă.

10. Labrador Retriever

labrador-retriever.jpg

Sunt niște câini foarte populari în rândul familiilor pentru caracterul lor prietenos și activ. Trăiesc 10-12 ani, cântăresc în medie 24-36 kg și ating o înălțime de 53-60 cm. Adoră să mănânce și pot ajunge foarte repede la obezitate dacă nu le este limitat accesul la hrană. E important și să îl lași să zburde liber mult timp pentru a avea parte de activitatea fizică care să îl mențină în formă. Nu se adaptează prea bine la traiul din apartament, fiind mai degrabă un câine de curte. 

 11. Mastiff tibetan 

mastiff-tibetan.jpg

Mastifful tibetan este un molossoid (câine din Grecia Antică), care a apărut în Europa în secolul al 19-lea. Mărimea sa variază de la 61 la 82 cm, cântărind între 50 și 82 kg. Are capul lat și masiv, iar ochii căprui, de dimensiuni medii, sunt foarte expresivi. Este independent și are o fire destul de dificilă, dar este un excelent câine de pază, care își va apăra familia de potențialele pericole. Mastifful tibetan este una dintre cele mai puternice rase, motiv pentru care nu este deloc indicată creșterea sa de către un novice al lumii canine. Datorită dimensiunii și comportamentului său, nu poate locui la apartament, fiind mai degrabă fericit aproape de natură, la altitudine. Nu este potrivit familiilor cu copii mici, deoarece agitația și zgomotul acestora l-ar putea face nervos și imprevizibil. 

12. Ogar irlandez

ogar-irlandez.jpg

După cum îi spune și numele, este un mare vânător, musculos, dar fluid în mișcări. Trăiește 6-10 ani și poate ajunge să cântărească între 40 și 70 kg, cu o înălțime de 70-90 cm. Are un bot lung, urechi pliate și blana dublă, cu un prim strat scurt și moale și un strat exterior de lungime medie, des și aspru. Poate fi gri, roșcat, negru, maro deschis sau alb. Cel mai bine se simte într-o curte unde se poate mișca liber cât dorește, și în cazul în care este ținut într-un apartament, acesta trebuie să fie destul de spațios, iar plimbările lungi și dese. Din păcate, este o rasă predispusă la diverse afecțiuni, precum cardiomiopatia dilatată, cancerul osos sau torsiunea gastrică. 

13. Setter irlandez

setter-irlandez.jpg

Cunoscuți pentr inteligența lor, Setterii irlandezi sunt puși pe șotii și independenți. Au o speranță de viață de 11-15 ani și ating o greutate de 27-32 kg la o înălțime de 55-69 cm. Se maturizează greu, așa că vei avea un cățel adult cu entuziasmul și nivelul de energie specifice unui cățeluș. Se atașează cu ușurință de oamenii din viața lor și pot suferi de anxietate de separare. Din acest motiv, nu acceptă ușor să fie lăsați singuri, situație în care manifestă un comportament distructiv. Au nevoie să fie perioați zilnic sau la fiecare două zile, pentru a evita încurcarea blănii lungi și mătăsoase. Setterii irlandezi sunt curioși din fire, iar această trăsătură îi poate face dificil de dresat, motiv pentru care va trebui să le menții concentrarea. 

14. Saint Bernard 

saint-bernard.jpg

Probabil cunoașteți acest câine din celebrul film Beethoven. Poate cântări până la 120 kg și atinge o înălțime de 65-90 cm. Acesta mai este numit și câine de munte sau câine din Alpi, fiind adesea folosiți pentru vânătoare, salvare, căutare și pază. Blana este lungă și deasă, de culoare brun-roșcată cu alb și negru. Este o rasă loială și prietenoasă, dar trebuie învățați să socializeze de mici pentru a evita eventualele comportamente agresive față de alți câini. Supravegheați-i în interacțiunea cu copiii, pentru că, deși îi tolerează și sunt afectuoși cu ei, s-ar putea să îi doboare din greșeală. Rata rapidă de creștere și greutatea unui Saint Bernard pot reprezenta premisele deteriorării grave a oaselor în cazul în care câinele nu este hrănit corespunzător și nu are parte de exerciții fizice. 

15. Terranova 

terranova.jpg

Terranova este una dintre rasele de câini uriași, care ajunge la o înălțime de 45-75 cm și o greutate de 45-70 kg. Trăiește 9-15 ani și impresionează prin mixul de forță și docilitate care îl caracterizează. Degetele sale sunt legate între ele de o pieliță fină, ceea ce îl face un foarte bun înotător, fiind adesea folosit pentru salvarea oamenilor de la înec. Blana este dublă, deasă și impermeabilă, și poate avea culoarea negru, gri sau maro. Are un temperament blând, duios, inteligent și sociabil, dovedind afecțiune față de familia sa și prietenie față de alți câini. 

16. Kuvasz

kuvasz.jpg

Kuvasz este o rasă de câine de talie mare din Ungaria, cu o speranță de viață de 10-12 ani. Cântărește în jur de 35-52 kg și atinge o înălțime de 65-80 cm. Blana sa este albă și ondulată. Este considerat un câine de pază înnăscut, astfel încât își va proteja familia în orice situație. Din acest motiv, ar putea părea chiar posesiv, de aceea e important să i se dezvolte aptitudini sociale adecvate încă de mic. Îi place să petreacă mult timp în aer liber și să își consume energia alergând sau jucându-se, și suportă bine atât vremea caldă, cât și pe cea rece. 

17. Ciobănesc anatolian 

ciobanesc-anatolian.jpg

E una dintre rasele uriașe, care pot atinge o înălțime de 70-80 cm și o greutate de 40-65 kg. Ciobănescul anatolian este extrem de loial și inteligent, dar și teritorial, fără a fi însă, agresiv fără motiv. Tolerează copiii, deși s-ar putea să îi doboare din joacă, așa că stai cu ochii pe ei. Cât despre interacțiunea cu alte animale, pare să fie destul de prietenos, mai ales dacă crește alături de ele, manifestând, însă, tendința de dominare în preajma altor câini. Ciobănescul anatolian preferă traiul în aer liber, într-o curte mare, în care să-și poată consuma energia. 

18. Ciobănesc caucazian

ciobanesc-caucazian.jpg

Datorită originilor sale, Ciobănescul caucazian este considerat a fi una dintre primele rase de câini domesticite de om, acesta păstrând multe dintre trăsăturile definitorii ale lupilor, precum independența, curajul sau agresivitatea. Crește până la 65-75 cm și poate ajunge să cântărească între 45 și 82 kg. Este mare, puternic și are un strat gros de mușchi. Există trei tipuri de Ciobănesc caucazian: georgian, azer și armean. Blana sa poate fi gri, neagră sau de nuanțe mai deschise, precum alb, bej, maroniu sau roșcat. Este un câine foarte activ, echilibrat și calm, cu un instinct de apărare puternic dezvoltat, iar neîncrederea față de străini trebuie educată constant încă de când este pui, pentru domolirea pornirilor agresive.

19. Schnauzer uriaș

schnauzer-urias.jpeg

Acesta seamănă foarte bine cu Schnauzer-ul standard, doar că este mai înalt. Are corpul masiv, pătrățos și musculos. Cântărește între 25-48 kg și atinge 58-71 cm înălțime. Are o înfățișare distinctă datorită firelor mari de păr din sprâncene, mustață și picioare. Blana este scurtă și aspră, în culori precum negru, maro sau o combinație dintre cele două. Se atașează foarte tare de familie, față de care se  vor dovedi foarte protectivi. Nu sunt recomandați familiilor cu copii mai mici de 12 ani sau care au și alte animale de companie. Sunt predispuși la afecțiuni precum displazie de șold, hipotiroidism, urolitiază sau pancreatită. 

20. Leonberger 

leonberger.jpg

Talia Leonberger-ului poate fi intimidantă, fiind considerat un câine gigant. Atinge 65-80 cm înălțime și 40-75 kg. Are corpul robust, iar labele sunt rotunde și puternice. Precum Terranova, are o membrană interdigitală care îl ajută să înoate. Coloritul blănii poate fi în nunațe de maron, galben, auriu și roșcat. Are o mască neagră, iar privirea îi este blândă și pașnică. Se dezvoltă destul de rapid, așa că nu se recomandă suprasolicitarea fizică la stadiul de pui, pentru a-i da timp sistemului musculo-scheletal să se adapteze și întărească. Verifică-i frecvent ochii și urechile, pentru a identifica eventuale afecțiuni ale acestora.

Pe cât de mari sunt câinii din rasele de mai sus, pe atât de prietenoși și blânzi sunt cu familia care îi cresc! În același timp, pot avea derapaje agresive și distructive dacă nu sunt dresați și educați încă din primele luni de viață. Tocmai din acest motiv, sunt recomandați mai ales persoanelor cu experiență anterioară în îngrijirea și dresarea unor câini de talie medie sau mare.