Offero

Publicat pe: 2022-12-09

Cele mai populare 10 animale de companie de dimensiuni mici

Când nu dispui de spațiu, animalele de companie mici sunt mult mai ușor de îngrijit și mai puțin pretențioase. Vezi care sunt opțiunile potrivite pentru tine și familia ta.

Animalele au fost secole de-a rândul tovarăși loiali ai oamenilor și este firesc să ne dorim să avem unul alături, datorită numeroaselor beneficii cu care vine la pachet acest lucru. Animăluțele de casă oferă companie și afecțiune, însă, în același timp, creșterea unui animal implică și un set de responsabilități, despre care trebuie să ne asigurăm că le putem îndeplini înainte de a lua decizia de a adopta unul.

Pentru că nu necesită eforturi sau costuri mari cu hrana și îngrijirea, animalele de companie mici sunt o alegere extrem de populară, mai ales în rândul familiilor cu copii. Însă, nu toate animăluțele mici se bucură de mângâieri și îmbrățișări, așa că dacă vă aflați în căutarea unor animale mici de companie de care să vă puteți apropia și pe care să le puteți îmbrățișa, asigurați-vă că optați pentru o specie și o rasă adecvată în acest sens.

Cele mai populare animăluțe de companie de mici dimensiuni

Deși animalele de companie mici de casă necesită mai puțină întreținere decât animalele de dimensiuni mai mari, va trebui să vă pregătiți pentru acomodarea lor în căminul vostru cu la fel de multă grijă. De cele mai multe ori, acest lucru presupune achiziția unui terariu, a unui acvariu sau a unei cuști, dar și să investiți în diferite accesorii în funcție de nevoile viitorului animăluț de companie. Multe dintre animalele mici au nevoie de spațiu pentru a putea alerga, de frunze sub care să se ascundă sau de jucării cu care să se joace. Așadar, chiar dacă întreținerea unor animale de companie de mici dimensiuni este, în general, ușoară și implică costuri reduse, amenajarea unui mediu de viață pentru acestea poate presupune o investiție inițială destul de mare.

Hamsteri 

Hamsterii se află pe primul loc în topul alegerilor în materie de animale de apartament, care necesită un efort minim de întreținere. Aceștia fac parte din familia rozătoarelor și au o dietă alimentară omnivoră. Hamsterii sunt animăluțe mici cu o lungime de până la 7 centimetri și care trăiesc, în medie, 4 ani. Sunt rude îndepărtate ale porcușorilor de Guineea și s-ar putea să aibă nevoie de ceva mai mult timp pentru a se obișnui cu mângâierile, dar în cele din urmă vor ajunge să și le dorească. Nu au nevoie de interacțiune zilnică, însă este necesar să le mențineți cușca curată, să-i hrăniți și să-i hidratați în fiecare zi. 

Pești

Peștii sunt animale de apartament ideale pentru persoanele care nu au mult timp liber la dispoziție sau spațiu pentru alte animale de companie obișnuite. Alegerea și decorarea acvariilor pentru pești poate, de asemenea, să înveselească o casă și să fie plăcută pentru întreaga familie. Privitul peștilor într-un acvariu a fost asociat cu reducerea nivelului de stres. Aceste animale mici se regăsesc în multe forme, dimensiuni și culori, așa că va trebui să vă documentați temeinic alegerea înainte. Peștii Betta și peștișorii aurii sunt printre cele mai populare alegeri în acest sens, sunt ușor de îngrijit și nu necesită o configurație complicată a acvariului. 

Broaște țestoase 

Broaștele țestoase sunt creaturi rezistente și pot fi distractiv de îngrijit. Deși sunt animale de companie mici, majoritatea speciilor de țestoase trăiesc chiar și zeci de ani, ceea ce le face să fie un angajament pe viață. Au nevoie de o îngrijire specială, de o atenție deosebită pentru a fi în siguranță și de mult spațiu pentru crește și a avea o viață sănătoasă și fericită. Există numeroase specii de broscuțe țestoase, ce necesită medii de viață diferite. Înainte de a decide să alegeți o broască țestoasă drept animal de companie, luați în considerare toate aspectele îngrijirii acesteia, inclusiv locul în care o veți ține, hrana și măsurile de siguranță ce trebuie adoptate.  

Dihori

Alături de porcușorii de Guineea și de hamsteri, dihorii sunt animale exotice care au multe avantaje ce  fac ca viața stăpânilor lor să fie mai interesantă. Deși au o reputație de animale agresive, în principiu din cauza legăturii lor de rudenie cu nevăstuicile, dihorii sunt totuși animale de companie simpatice și plăcute dintr-o multitudine de motive. Unul dintre acestea este faptul că sunt aproape la fel de inteligente precum câinii și pisicile. Din acest motiv, puteți avea o legătură afectivă mai profundă cu dihorul ca animal de companie și îl puteți învăța o gamă largă de trucuri. Dihorul poate fi, de asemenea, plimbat cu lesa și învățat să folosească litiera. Are nevoie de o cușcă de dimensiuni decente, cu mai multe niveluri, cu hamace și ascunzători pentru a fi mulțumit. Dihorii, ca și pisicile, sunt carnivori, iar o dietă sănătoasă pentru ei include, în general, proteine și grăsimi.

Porcușori de Guineea

Porcușorii de Guineea sunt animale de companie excelente. Trăiesc mai mulți ani, așa că vă puteți bucura de ei mai mult timp decât de majoritatea celorlalte rozătoare. Au propria personalitate și sunt foarte vocali, ceea ce face ca atașamentul de ei să se realizeze cu ușurință. Sunt amuzanți și adoră să se joace, astfel că au nevoie de o cușcă suficient de încăpătoare în care să se poată desfășura. Acestea animale de companie mici trebuie hrănite zilnic în boluri, iar apa trebuie oferită în sticle cu tuburi de sorbire. Porcușorii de Guineea sunt ierbivori prin excelență, iar fânul și peletele speciale sunt hrana lor de bază, însă dieta lor poate fi completată și cu câteva fructe și legume.

Iepuri

Iepurii pot fi, de asemenea, animale mici de companie minunate, însă au nevoie de adăposturi adecvate, de exerciții fizice, de socializare și de o dietă specifică pentru o stare generală de bine. Anumite rase de iepuri au blănița mai lungă, motiv pentru care pot necesita o îngrijire zilnică. În general, iepurii trăiesc între 5 și 8 ani, în funcție de rasă și de mediul în care trăiesc, dar pot ajunge și până la vârsta de 12 ani. Iepurii trebuie să mănânce foarte des și în cantități mici. Un regim zilnic de hrănire poate include aproximativ 30 de mese, cu până la 8 grame de hrană la fiecare dintre acestea, iar dieta lor trebuie să fie bogată în fibre pentru a le menține sănătatea corpului și a dinților. 

Papagali

Papagalii sunt animale de apartament extrem de atractive, însă cerințele de întreținere pot fi foarte diferite de ale altor specii de păsări sau alte tipuri de animale. Sunt foarte inteligenți și, prin urmare, se plictisesc ușor, dar în același timp pot fi extrem de zgomotoși și chiar distructivi. Au nevoie de spațiu suficient pentru a se mișca și a-și întinde aripile și, evident, de o cușcă sau o volieră proporțională cu dimensiunile lor. Dacă alegeți să-i eliberați din când în când din cușcă, pentru a-i lăsa să zboare liber prin casă, trebuie să vă asigurați că ați eliminat toate potențialele pericole din jur, precum alte animale, plante de casă otrăvitoare, aragazuri în funcțiune, uși și ferestre deschise și altele asemenea.  

Arici

Dacă vă doriți un animal de companie afectuos, un arici s-ar putea să nu fie primul pe lista voastră din acest punct de vedere. Deși sunt creaturi adorabile, în general, aricii sunt animale solitare atunci când trăiesc în sălbăticie. Este nevoie de mult timp și răbdare pentru ca un arici să se poată apropia de stăpânul său, iar acest lucru depinde într-o măsură destul de mare pe modul în care este crescut și de propria sa personalitate. Chiar dacă ariciul nu este neapărat adeptul mângâierilor și îmbrățișărilor, acest lucru nu înseamnă că nu vă puteți bucura de un animăluț de companie drăgălaș, fericit și sănătos

Șopârle

Șopârlele pot fi animale mici de companie excelente pentru orice familie, căci sunt extrem de simplu de îngrijit, odată alese accesoriile potrivite. Atunci când vă alegeți o șopârlă drept animal de companie, trebuie să luați în considerare următorii factori, în funcție de specia aleasă: dimensiunea terariului, temperamentul animalului, durata de viață, hrănirea și modul de îngrijire. Aceste reptile trebuie să-și petreacă cea mai mare parte a timpului într-un terariu, astfel că este nevoie să alegeți unul de dimensiuni adecvate pentru a le oferi spațiul de care au nevoie pentru a fi fericite

Șerpi

Șerpii, deși extrem de interesanți ca animale de companie mici, sunt indiferenți față de oameni, pe care îi ignoră pur și simplu, căci nu-i consideră o amenințare și nici o potențială sursă de hrană. În general, șerpilor le lipsește capacitatea intelectuală de a simți emoțiile umane, precum afecțiunea sau dragostea. Sunt animale de companie extraordinare, chiar dacă nu simt dragostea în același mod în care o simt oamenii sau animalele domestice, precum câinii. Cu toate acestea, un șarpe este un animal de companie docil, de care nu trebuie să vă fie frică, atâta timp cât nu faceți nimic care să-l sperie. Este ușor de gestionat și poate fi ținut într-un spațiu de dimensiuni reduse, iar stilul său de viață nu necesită prea mult efort

Îngrijirea unei ființe vii poate conferi sens vieții noastre. Un mic companion ne poate face să ne simțim acceptați și apreciați. Chiar și animalele de companie mici ne pot ajuta să socializăm mai mult cu ceilalți, căci ele pot deveni lejer un subiect plăcut de conversație. Atunci când simțim nevoia de a forma legături, animalele mici de companie ne pot oferi dragoste și sprijin necondiționat și ne putem baza întotdeauna pe ele că sunt acasă și ne așteaptă după o zi grea.