Offero

Publicat pe: 2022-11-17

30 de idei de hobby-uri pentru a-ți descoperi pasiunile

Tu ce hobby ți-ai ales? Ai 30 de idei de hobby-uri și exemple pentru a-ți defini lista de pasiuni, ambiții și direcții în viață. Descoperă-le acum.

„Hobby-urile mele nu mi-au fost de ajuns niciodată, mereu am simțit că lipsește ceva” îți sună cunoscut? „Spune-mi ce mănânci, și îți spun cine ești”, devine – „Spune-mi ce pasiuni ai, și îți spun de ce fel de hobby-uri ai nevoie în viața ta”. Alegerile tale vor face diferența. Sunt oameni care au ales să stagneze în viață, iar alții să încerce ceva nou, practicând un hobby - exemple despre care vom vorbi astăzi. Ne axăm și pe lucrurile de care ai nevoie pentru a practica aceste hobby-uri.

Importanța hobby-urilor pentru sănătatea și bunăstarea ta

Ideea de a avea un hobby are ca scop final, printre altele, acordarea de timp liber propriei persoane - tradițional vorbind, de a putea să fii doar tu cu tine, să ai timp pentru tine. Auzim pretutindeni despre importanța menținerii unui stil de viață sănătos, despre necesitatea de a avea măcar orientativ, o listă de pasiuni din care să alegem când ne decidem să avem un hobby. Dar de ce?

Pentru că este necesar să te cunoști pe tine însuți, să știi ce îți place, ce nu îți place, ce fel de talente înnăscute ai, care sunt acelea pe care le dobândești practicând, exersând, încercând.

De ce să nu abandonezi ideea de a avea un hobby?

Pentru că sunt sănătoase. Iar studii recente plasează sănătatea mentală, pentru prima dată în istorie, pe loc fruntaș în lista lucrurilor care îi îngrijorează pe oameni, la nivel global.

Pentru că există viață și în afara job-ului, și ideea de hobby nu te categorisește drept pueril, imatur, ci dimpotrivă - un om sănătos, care își dorește mai mult pentru el de la viață.

5 sfaturi pentru a-ți descoperi pasiunea

Nu știi ce pasiuni ai? Este complet în regulă. Aici ai câteva idei despre cum poți să știi că un lucru reprezintă ceva care te pasionează; și anume, răspunde-ți la următoarele întrebări:

  • Care este lucrul la care te gândești prima dată dimineața că vrei să îl faci?

  • Care este activitatea pe care te-ai surprins făcând-o ore la rând fără a obosi foarte tare?

  • Care este activitatea care te-a făcut să tresalți de bucurie interioară și ai simțit că te face să te simți bine în timp ce practicai?

  • Care este lucrul pe care îl povestești prietenilor sau apropiaților într-o manieră plină de entuziasm? Uneori, poți chiar să te superi că nu îți este împărtășit entuziasmul în acea direcție.

  • Înainte de culcare – la ce îți stă gândul când te relaxezi? Despre ce îți spui- „Ah, aș vrea să fac asta mai mult”?

Ai deja câteva idei în minte? Posibil să nu poți pune degetul pe ele direct, însă emoția stârnită de ele te însoțește deja inconștient. Citește mai departe pentru a găsi inspirație.

 

30 de idei de hobby-uri

1.Fitness și sport

Puțin costisitor, iar să ai grijă de sănătatea ta fizică și psihică este extrem de important. Am auzit foarte multe persoane plângându-se că le este prea greu să facă mișcare – și în același timp, că odată ce și-au învins aceste bariere mentale și s-au apucat de practicat, nu au vrut să se mai încheie vreodată ziua.

Știi de ce e greu să faci sport? Pentru că ai impresia că este altceva mai important de făcut. În plus, dacă nu ești obișnuit să faci asta în mod regulat, nu ai un antrenor care să te bată la cap sau nu lucrezi în domeniu – automat, creierul tău va fi setat pe evitare și repetarea lucrurilor și hobby-urilor pe care le cunoaște, le practică în mod regulat. În fond, tot ce ai nevoie sunt o bluză, un pantalon, un pantof sport, o sticlă cu apă, un prosop dacă transpiri și multă voie bună. Vrei să fii mai fancy? Ok, poți alege și greutăți, benzi elastice și aparate de fitness pentru lucrul acasă.

Însă cunoști cu adevărat beneficiile fitnessului și sportului ca hobby? Pasiunea pentru mișcare te poate pune în acțiune aici, și avem noroc că la începuturi, oamenii nu stăteau pe scaune, ci vânau mai toată ziua. Mișcându-ne, punem în funcțiune toate rotițele creierului nostru, punem fluidele din corp în acțiune, astfel că automat – corpul va elibera endorfine, oferindu-ne o stare de bine.

Vei fi mai fericit, vei gândi mai clar, îți va fi mai ușor să iei decizii, vei avea o vedere și un simț auditiv mai bun, toleranță la presiune – în general, o viață mult mai bună. Dă-i o șansă, nu are ce rău să îți facă!

2.Gătit exclusivist – amator? Condimentele sunt baza!

Gătitul implică oale, tigăi, furculițe, cuțite, apare electrocasnice, însă pe lângă asta este un mod extraordinar de a lega conexiuni reale, autentice cu oamenii din jurul tău. Fie că vrei să faci asta din pasiune pentru gustul desăvârșit al mâncării, condimentelor sau de dragul filmului văzut ieri seară, este vorba despre atenția pe care o dai procesului care face diferența dintre un hobby din plăcere și o activitate de care vrei să fugi.

Că gătești pentru tine sau pentru cei dragi, pune alături de lista de ingrediente și o sticlă de vin, un playlist cu muzică bună (ai grijă să ai baterii la radio sau boxe funcționale).

3.Ceva mai atipic? – Caligrafia ai încercat-o?

Este un mod inedit de a stârni un efect de wow! De la cei din jurul tău cărora le vei povesti desore noua ta pasiune. În plus, să scrii caligrafic este aproape de artă. Cine știe, poate îți vei face curaj să începi și o afacere în domeniul cadourilor personalizate.

Nu uita că nu ai nevoie decât de multă răbdare, hârtie, caiete și multe pixuri. Am zis de multă răbdare? Mai adaug puțină acum.

4. Cititul de povești

Cărțile scrise sunt din ce în ce mai apreciate de fanii cititului. Însă ai încercat să te alături unui club de lectură? Sau poate chiar să mergi la librăria din colț și să te oferi să le citești copiilor într-o seară din săptămână? Fii cu ochii pe tendințele în materie de lectură pentru adolescenți, sau citește-le propriile tale creații, de ce nu? Dezvoltarea vocabularului, alături de șansa de a-ți învinge teama de vorbit în public fac toți banii din lume. De ce ai nevoie? De un costum dichisit, un parfum subtil, toate pentru a te diferenția în public și a lăsa auditoriul cu o amintire plăcută. Doar vrei să se reîntoarcă și săptămâna următoare, nu?

5. Din binge-watching în recenzor de film

Să urmărești multe filme sau seriale nu este rău deloc. Poate fi chiar ideea de hobby cea mai la îndemână oricui. Timp să ai, nu? Ești la curent cu tot ce e nou în industria cinematografică? Punând puțină pasiune în această activitate alături de a avea apetit spre scris și un bun simț critic, redactarea propriilor recenzii de film este o metodă excelentă de a-ți oferi satisfacție în viață. Poți începe un blog, poți discuta cu cinematografe locale să îți publice munca, poți atrage branduri să scrii despre ele – și toate cu puterea unui mouse, și a unei tastaturi. A, da, probabil vei ajunge să ai nevoie și de ochelari.

6. Vin pentru toată lumea!

Arta degustării vinurilor este ceva ce se poate învăța, însă înainte de toate chiar ai nevoie de o mare pasiune pentru domeniu, sau pentru vin în general. Am observat cum o persoană a început totul de la a avea lunar livrat acasă un colet cu 6 sticle de vin. Urma să le (de)guste alături de un grup de prietene și prieteni. Un motiv perfect de a petrece timpul liber la cineva acasă, cu o muzică bună, un pahar de vin pe măsură, discutând despre ultimele tendințe tehnologice, despre ce vacanță planificați, ce trollere ați mai cumpărat... dar și să beți un vin bun. Certificarea ca somelier este posibilă, și atracția pentru viticultură se cultivă stând mult printre struguri. Sunt numeroase crame bune în țară care oferă și cazare – merită să le faceți o vizită pentru a afla mai multe despre domeniu.

7. Designer de... mâncare?

Este o tendință nouă – ne plac finețurile, strugurii, cașcavalul, feluritele tipuri de brânzeturi franțuzești, fisticul, nucile... și bunul gust. Aranjamentele sau platourile de startere cu biscuiți și toate cele spuse mai devreme reprezintă o nouă modă în România. Însă îmbinată cu o pasiune către estetic, către frumos – la fel cum ai aprecia un tablou sau o pictură frumoasă, așa vei aprecia și propria muncă pe care o depui într-o farfurie.

8. Make-up – amator sau profesionist

Depinde de tine cât de mult vrei să investești în domeniu. Vrei să rămână totul doar la nivel de pasiune și să fii sunat de prieteni pentru un eveniment din când în când? Numai bine. În general doamnele fac cursuri de make-up, pentru a reuși să se machieze cu talent singure acasă. Că economisești bani când mergi la evenimente, sau că pur și simplu ai o adevărată pasiune pentru pensule de machiaj, produse profesionale de make-up – fonduri de ten, palete de farduri, concelear, corector și un burete, toate sunt un must have în casă. Chiar dacă internetul este mare, și vezi beauty bloggers pretutindeni, doar un profesor va avea timp să vadă cu adevărat ce trăsături ai, să te ghideze corect, aplicat pentru tine ce să alegi, cum să trasezi linii, umbre și lumini pentru a arăta perfect. Ia-ți timp și caută un curs fizic, o să merite.

9. Reciclarea și reinventarea

Deși auzim despre poluarea apelor, pământurilor în fiecare zi, această educație asupra consumului mai puțin și al reutilizării ambalajelor trebuie întipărită mai bine în mințile și acțiunile noastre zilnice. Ce poți face? Este să reutilizezi ambalajele produselor pe care le cumperi. În loc să iei o rezervă nouă de săpun lichid, poți lua doar o pungă de refill. Poți alege să folosești și a doua oara un borcan de dulceață – data viitoare vei lua tu fructele, le vei pune în oală pe foc cu zahăr, și vei mânca ce au gătit mânuțele tale. Poți chiar să nu mai cumperi mereu furculițe, cuțite sau căni – le poți folosi pe cele de lemn primite când comanzi take aways, sau când iei cafea pe drum spre muncă.

10. Ai un telefon? Felicitări – poți fi și fotograf (wanna-be) pentru început

Nu putem manipula timpul și nici să ținem minte toate întâmplările prin care trecem, oricât de mult am vrea. Ne spunem că vom imortaliza atunci totul printr-o poză sau un clip video. Nu te-ai regăsit niciodată ridicându-te de la birou și făcând o poză cerului pentru că norii, culorile – totul, era spectaculos? Sigur ai făcut ceva de acest gen și imediat ai și împărtășit pe social media prietenilor. Avem telefonul mereu la îndemână, pentru a imortaliza momente, pentru a nu mai folosi calendare fizice, pentru a fi la un apel distanță de cei dragi.

Uneori, cu telefonul poți face poze incredibile – și pentru un fotofraf wanna be este de ajuns. Dacă vrei să mergi la următorul nivel, însă, ai nevoie de un aparat de fotografiat performant. Tu alegi – rămâi la poze cu mâncarea partenerului sau mergi să pozezi familii în decoruri de Crăciun și Paște?

11. Voluntariatul hobby? 

De ce nu? A dona din timpul tău pentru o cauză în care crezi este întotdeauna ceva fantastic. Fiecare interacțiune cu cei pe care îi ajuți te face să fii mai ancorat în realitate, te ajută să vezi și altceva decât găsești în universul tău plin de lumânări parfumate, popcorn și vaze cu flori (așa cum arată viața pe Instagram). Mai mult, respectul față de oameni, de natură este întărit și prinzi și tu încredere că lumea se poate schimba, că există și mai bine. Ce alt exemplu mai bun decât propriul exemplu, nu?

12. Handmade. Cu suflet

Știi câte mame am auzit că în concediul de maternitate s-au apucat de făcut bijuterii din te miri ce materiale? De la argint, aur, pietre semi-prețioase, șnururi, mărgele, talismane, brățări, lanțuri, ecusoane și broșe – croșetate, împletite, din lut sau alte n și mii de tipuri de accesorii – de păr, de haine, toate reprezintă esența noastră. Fiecare astfel de obiect cuprinde puțin din creativitatea noastră, din sufletul nostru. Și este atât de frumos să fie pe lista personală de pasiuni.

13. Puzzle-uri?

De ce nu!?! Un hobby nu trebuie să fie ceva științific, este de ajuns să îți facă plăcere, să îți aducă ție la nivel personal un beneficiu. Știai că un puzzle ajută la dezvoltarea motricității și gândirii la copii? Ei pornesc de la un puzzle cu o singura piesă – pur și simplu să pună o formă decupată într-un cadru în care se potrivește. Apoi există puzzle-uri cu două piese, pentru a da de cap personajului, a oferi imaginea de ansamblu și a dezvolta gândirea concretă. Credeai că este vorba despre a face numai puzzle-uri de 1000 de piese? Nici gând!

14. Jocurile de societate ca idee de hobby

Activity, Nu te supăra frate, Catan, Twister, Monopoly sunt numai câteva nume populare de jocuri de societate. Poți studia regulile cât vrei, însă cel mai bine este când găsești prieteni cu pasiuni comune cu tine și petreceți ore bune într-o vineri seara să le jucați. Armonia în casă se aduce cu porții bune de râs și o bună companie. Cine știe, poate apoi vă uitați la ultimul film de comedie lansat, sau adormiți fiecare pe unde apucă.

15. Plimbatul cățeilor

Ești iubitor de animale? Poate că spațiul din casă nu îți permite, sau ții mult prea mult la canapeaua din piele primită cadou de nuntă și nu ai vrea să cureți mereu părul de animale din mochetă. Poți să mergi la un adăpost de animale și să petreci acolo timp cu animalele. Sau le poți propune cunoștințelor tale să stai cu prietenii lor de companie cât sunt în vacanță. Este pură terapie să îți oferi timp liber și să ai ca hobby îngrijirea animalelor. Ai încercat măcar să vezi cum te-ai descurca?

16. Dezbateri și prezentări orale

Uneori ne naștem cu pasiunea de a comunica. Mai bine, mai puțin bine, sunt foarte multe manuale din care poți prelua informații despre cum să livrezi o prezentare în fața unui public, cum să îți crești stima de sine, cuvinte cheie pe care să le surprinzi într-o prezentare. Știi că există cluburi de dezbateri unde oamenii vorbăreți și pasionați de diferite teme de discuție se întâlnesc săptămânal. Ai nevoie de o oglindă în baie în fața căreia să exersezi, o cămașă office nouă, și un zâmbet larg. Sigur, poți adăuga un pix și o agendă pentru notițe. P.S. încearcă să schițezi totul, nu să scrii tot textul pe care să îl citești apoi.

17. Karaoke sau înregistrări de muzică

Cu o telecomandă drept microfon am început cu toții să cântăm prin casă. Mai târziu, citeam de pe portativ bețe ce reprezintă note muzicale, cântam în corul școlii. Unii au ales să devină artiști cântăreți. Alții, ca tine, poate – aleg să petreacă vinerea în club de karaoke și să nu își lase pasiunea pentru muzică în urmă. Mai mult, poți cumpăra acasă câteva microfoane bune, o stație de mixat și să îți produci singur muzica acasă. Sunt atâtea platforme video unde poți publica ceea ce crezi. Wow, nu? Nu uita de căști – să nu deranjezi vecinii sau pisica din sufragerie (sigur va zgâria scaunele dacă o trezești).

18. Înot sau scuba diving

Deși pot părea ca fiind parte din categoria ”exerciții fizice”, să fii în apă cu o cască pe cap și ochelari la ochi îți creează dintr-odată o nouă atitudine – de profesionist. Dezvoltarea ta, că este psihică sau fizică neceistă multă atenție. De exemplu – când lucrezi să atingi un obiectiv foarte important pentru tine, disciplina este cea care te salvează. Practicând înotul, devii disciplinat. Iar în vacanță, poți adăuga pe lângă clasicul înot și o oră de scuba diving. Nu uita să îți iei și echipament special pentru asta!

19. Ai un creion? – poți desena

Desenatul sau pictatul sunt hobby-uri și exemple pentru cei creativi sau care nu au multă răbdare. Un bloc de desen și o paletă de culori pot fi kitul începătorilor. Poți încerca natura statică, moartă sau portrete, la fel ca în școală. Cu siguranță ai o amintire plăcută de când luai cu ușurință un 10, doar pentru că aveai timp să îți relaxezi mintea. Fă la fel și acum.

20. Moda și croitoria

Bine, poate fi atât vorba despre design doar, să vii cu ideile de croieli, tipare; dar dacă ai fost tot timpul pasionat de textile sau te regăsești gânindu-te cum să transformi haine vechi în ținute comode, în tendințe, cu siguranța arta modei și croitoritului este pentru tine. Poți cultiva asta prin cărți de modă, reviste din domeniu, cumpărând materiale textile, o mașină de cusut, papiote și multe accesorii – voaluri, nasturi, fermoare...

21. Travelling with style

Dacă te regăsești toată ziua pe drumuri, pasionat de clădiri, povești de viață ale oamenilor, mâncare tradițională, istorie și schimbi multe perechi de încălțăminte anual, poate că pentru tine călătoritul este un hobby. Sigur ai privit multe balcoane pline de ghivece cu flori, ai numărat minutele până urma să pleci iar prin oraș la explorat, iar harta a fost mereu prietenul tău... odată cu noile schimbări din lume și cu lucratul de acasă, au apărut tot mai mulți nomazi digitali care asta fac. Călătoresc. Îți surâde?

22. Colecționarea de – monede, broșe, cărți poștale....

Suntem nostalgici, sau pur și simplu ne place să vedem cum se schimbă lucrurile în timp? Alege un dosar frumos în care să pui pe fiecare filă, înrămat frumos toate bancnotele la care ai acces. Sau cărțile poștale pe care ți le trimiți cu prietenii. Te-ai gândit oare și la un tablou cu broșe unicat din fiecare țară în care mergi?

23. Grădinăritul în balcon

Nu toți avem timpul sau spațiul necesar, însă trendul este să ne facem singuri mâncarea – să ne plantăm o plantă aromatică în ghiveci, un ardei, o roșie... să ne facem un perete cu flori naturale în sufragerie, să punem un tablou de licheni în baie. Totul la final de zi se încheie cu îngrijirea plantelor, deci grădinăritul. Tu ai sacii de pământ, îngrășământul și ustensilele de grădinărit pregătite?

24. Gaming & tutoriale

Deși ar fi vorba despre game walkthrough, atunci când vrei să te joci de amuzament și să fii alături de o comunitate înfocată, poți porni un live stream și să îmbini pasiunea pentru jocuri video cu relaxarea. Numai să te țină tastatura!

25. Podcasting

Este iar, o altă tendință nouă pe care o poți pune cu ușurință pe lista „hobby-urile mele”. Dacă ai avut prieteni care ți-au spus că ai o voce de radio, plăcută, cu siguranță poți lua cursuri de dicție și să pornești la drum cu un podcast pe lista de pasiuni la care muncești de zor acum.

26. Origami – dă viață lucrului manual

Când suntem întrebați ce facem în viață, ce ne aduce resurse materiale la final de lună, oamenii vorbesc despre job-uri, de cele mai multe ori în companii. Dar știai că te poți provoca să faci bani de buzunar și din împăturitului hârtiei? Arta origami nu este pentru oricine, ai nevoie de îndemânare, răbdare, mai ales pentru lucrări complicate. Iar un exercițiu foarte bun este să faci 1000 de cocori din origami, pe care mai apoi să îi vinzi cu 1 leu, 10 lei.... cât consideri tu că valorează apoi munca ta.

27. Ține un jurnal

Știi că avem atât de multe gânduri că nu am avea loc pe planetă și timp să le spunem într-o singură zi? Viteza lor este uimitoare, iar pentru a nu fi o corvoadă pentru tine și să obosești de la atâtea gânduri pe care ți le faci – mai bine cumpără-ți un jurnal și scrie în el cât de des poți tot ceea ce simți, gândești, faci peste zi. Este atât relaxant, cât și terapeutic. Uite așa poți să controlezi deciziile pe care le iei în viață mai ușor. Cine știe, poate îți creezi o idee despre ce pasiuni mai ai.

28. Recondiționarea mobilei din casă

Unii o fac pentru că țin prea mult la un obiect și nu vor să îl arunce. Alții consideră că este mai practic așa decât să cumperi ceva nou. Uneori poți începe să faci acest lucru din plictiseală, și să descoperi că îți și place și te pricepi să mânuiești un ciocan, un cutter sau o pensulă plină cu vopsea. Orice ai face, nu uita să protejezi restul de mobilă cu folii speciale și să te înarmezi cu un mop și mulți bureți pentru curățenie.

29. Actoria, un nou suflet pentru sine

Dacă ți se spune des că trebuia să te faci actor pentru că dramatizezi mereu, nu e neapărat un semn că îți trebuie un hobby nou. Însă, dacă îți place să interpretezi poeziile, cărțile pe care le citești, să le dai voci, nuanțe, să te pui în pielea personajelor și chiar te regăsești în ele, atunci da – poți trece pe la teatru să vorbești cu actorii să te lase să participi și tu în pregătirea pieselor. Voluntariat – bifat. Actorie – bifat.

30. Dansul, viața, pasiunea.

Ultima pe listă este mișcarea – în sală sau afară, dansul este posibil cea mai amuzantă și îmbucurătoare activitate pe care copiii o adoră, adulții o practică și aduce atâtea beneficii pentru corp și minte. Un echipament sportiv este un bun început, un telefon sau un sistem audio – și o sală goală în care să exersezi. Singur la început, știm că ești timid... dar cu timpul, să fii în centrul sălii și acțiunii va fi locul tău preferat. Ai căutat deja un club unde se țin cursuri de dans? Pune asta pe lista ta de azi.

 

Tu ce hobby ai ales?

Te las cu un singur gând, unul care va continua această idee a articolului – pentru că atingerea obiectivelor – în acest sens de a descoperi care îți sunt pasiunile și cum să le transpui în hobby-uri fără să simți remușcări, este un subiect atât de ofertant, încât merită să dezbatem mult pe seama lui. Perspectiva lui Gary V. este pe cât se poate de simplă – el spune că dacă iubești ceva, nu vei abandona lupta pentru a reuși în acel domeniu. Dacă doar ai fost interesat de acea activitate, da, vei renunța mai devreme sau mai târziu. Însă să faci ceea ce iubești, nu vei vrea și nu vei abandona niciodată. Lucrează, deci, la lista ta de pasiuni, ia măcar o idee de hobby de aici, fă lista de cumpărături și finalmente - alege să faci doar lucruri pe care să le iubești.