Offero

Publicat pe: 2022-12-12

10 sfaturi și idei de amenajare a livingului

Livingul trebuie să fie armonios și confortabil, așa că amenajarea lui e o adevărată artă. Stăpânește-o cu câteva sfaturi de la noi!

Amenajarea livingului joacă un rol foarte important în designul casei, deoarece acesta este spațiul unde petrecem cele mai frumoase momente alături de familie și de prieteni. Această încăpere trebuie să inspire confort și să fie funcțională, dar să fie și plăcută din punct de vedere estetic și să îți reflecte personalitatea.

Înainte de a începe amenajarea livingului, trebuie să iei în considerare mai multe aspecte. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să determini dimensiunile și forma spațiului disponibil. Acest lucru te va ajuta la stabilirea mobilierului și a altor elemente de design care să se potrivească perfect pentru amenajarea livingului din casa ta. De asemenea, trebuie să iei în considerare și stilul tău personal, care să se reflecte în culorile, texturile și finisajele pe care le vei alege. 

Mobilierul reprezintă elementul de bază în amenajarea livingului. Alege piese calitative, care să vă asigure confortul ție și familiei tale, dar care să se potrivească totodată și designului de interior. Dacă ai un buget pe care nu vrei să îl depășești, există din fericire și o variantă care te ajută să economisești bani, dar nu și calitate. Obiectele second-hand reprezintă varianta ideală, iar cu puțin noroc poți găsi chiar unele piese rare, din materiale mult mai calitative decât cele folosite în prezent în magazine, pentru mobila nouă. 

O canapea și niște fotolii sunt alegerea perfectă pentru atunci când vrei să te relaxezi după o zi lungă de muncă, cum o măsuță de cafea joacă de asemenea un rol important, pentru că pe ea poți servi băuturi și gustări ori poți pune așeza diverse obiecte decorative. De asemenea, un dulap sau o bibliotecă vor fi cu adevărat utile pentru a păstra și organiza diferite obiecte și cărți. Oricare dintre aceste piese de mobilier pentru living se pot găsi pe Offero.ro, la un preț mult mai mic decât în magazine, dar într-o stare perfectă. Așa, îți amenajezi livingul cum îți place și îți rămân bani și pentru extra decorațiuni pentru bucătărie, care pot fi de asemenea găsite pe Offero.

Principalele aspecte de care trebuie să ții cont în amenajarea unei sufragerii

Dacă ai de gând să te aventurezi în amenajarea livingului, trebuie să știi că alegerea mobilierului de sufragerie potrivit casei tale nu este, cum mulți ar crede, primul pas în acest proces amplu. Dacă dormitorul, bucătăria și baia trebuie amenajate ținând cont în primul rând de funcționalitatea mobilierului, cât întreaga casă să fie utilată complet cu piesele standard, amenajarea livingului implică ceva mai multă atenție, documentare și creativitate, întrucât acesta reprezintă locul cel mai frecventat din toată casă, mai ales dacă îndeplinește mai multe funcții. 

În primul rând, e nevoie de o anumită atenție pe care să o acorzi măsurătorilor și de un timp de gândire pentru a-ți da seama cum vrei să îți amenajezi sufrageria - dacă vrei un living open-space, un living cu dining, un living cu birou etc.  Așadar, nu trebuie să te pripești și trebuie să ții cont de câteva sfaturi utile, care te vor ajuta să alegi piesele de mobilier pentru living și să obții decorul pe de o parte funcțional, iar pe de alta plăcut, pe care ți-l dorești în casa sau în apartamentul tău. 

Tipul locuinței

Când vine vorba de tipul de locuință, regulile de design interior aplicate în amenajarea livingului depind de structura arhitecturală propusă în planul de construcție, iar acesta din urmă diferă în funcție de tipul construcției - casă sau apartament. Fie că vrei să amenajezi un living într-o casă la curte sau un living într-un apartament, atât regulile de amenajare, cât și piesele de mobilier sunt aceleași. Totuși, există alte lucruri de care trebuie să ții cont astfel încât să obții camera dorită, cu un echilibru între funcționalitate și decorul plăcut, potrivite tipului de locuință în care se află camera. 

La bloc

Amenajarea sufrageriei la bloc ar trebui să nu implice prea multe dificultăți, având în vedere că livingul în apartament este deseori construit într-o manieră standard. Așadar, găsirea unor piese de mobilier potrivite pentru amenajarea sufrageriei tale nu ar trebui să implice o treabă complicată. Totuși, va fi nevoie să acorzi o bună bucată din timpul tău pentru a face cele mai bune decizii, mai ales atunci când trebuie să ții cont de dimensiunile și forma livingului din apartament, astfel încât să optezi pentru mobila care să se potrivească cel mai bine. Nu trebuie să te gândești totuși că alții au o treabă mai ușoară, pentru că la fel se întâmplă și în cazul amenajării unui living într-o casă cu curte. 

living-design-interior.jpg

 Cea mai frecventă decizie în ceea ce privește amenajarea sufrageriei la bloc implică alegerea unui mobilier multifuncțional, care să servească mai multe roluri, deseori fiind vorba despre depozitare, decor, dar și posibilitatea de a fi mutat cu ușurință. Spre exemplu, o canapea extensibilă este o variantă preferată de cei care au de gând să-și amenajeze livingul astfel încât să fie mult mai util, pentru că este perfectă mai ales pentru atunci când serile cu cei dragi se transformă în dimineți împreună, servind pe timp de noapte drept pat pentru musafiri. 

La casă

De cele mai multe ori, o sufragerie la casă este mai spațioasă și mult mai aerisită decât un living la bloc, pentru că orice persoană poate decide forma și dimensiunile acestei încăperi foarte importante, împreună cu arhitectul care realizează planul de construcție al casei. Astfel, pot exista doar două tipuri de amenajare a sufrageriei la casă: foarte ușor de efectuat sau foarte dificilă. Faptul că dispui de un spațiu generos îți poate permite să găsești foarte ușor și rapid mobilă potrivită pentru living, dar te poate face și să cazi în capcana supraaglomerării sau poate întârzia amenajarea sufrageriei, deoarece poate fi complicat să obții armonia și simetria dorită într-un spațiu extins. 

living-amenajare-interioara.jpg

O soluție des abordată de cei care decid să-și amenajeze livingul într-un mod inteligent este compartimentarea încăperii cu ajutorul pieselor de mobilier, pentru a-i putea oferi funcționalități multiple, fără să lași prea mult sau prea puțin spațiu liber. Amenajarea livingului cu dining este una dintre cele mai întâlnite variante pentru atunci când vrei să decorezi o încăpere mare într-un mod foarte util și plăcut vizual. Tot ce ai nevoie pentru a crea un astfel de spațiu este un set de masă cu scaune, plasat undeva între sufragerie și bucătărie.

amenajare-dining.jpg

În cazul unei locuințe mai complexe, extinsă pe unul sau mai multe niveluri, amenajarea livingului va urmări alte direcții, mai ales atunci când este vorba de un living cu scări. Spre deosebire de amenajarea livingului fără scară interioară, cel cu scări trebuie aranjat astfel încât să se țină cont de funcționalitatea spațiului, aspectul plăcut, care să ofere starea de confort și de ospitalitate, luând în calcul și spațiul pe care îl ocupă scările și modul în care acestea schimbă dinamica încăperii. Așadar, mobilierul trebuie ales și în acest caz cu grijă și cu atenție la detaliile specifice camerei pe care vrei să o amenajezi. 

amenajare-living-scari.jpg

Dacă te gândești însă să transformi un spațiu precum mansarda în living, trebuie să ai în vedere câteva lucruri pe care tavanul le impune în amenajarea acestei încăperi. Mai mult ca sigur o canapea și o măsuță de cafea pot fi piesele de mobilier principale în realizarea unui design de interior pentru livingul de la mansardă. În aceste condiții, ține cont de înclinația tavanului atunci când te decizi să cumperi o canapea pentru sufragerie, dar și de modul în care o poți poziționa, astfel încât să nu dai cu capul de tavan când te ridici în picioare. 

amenajare-living-mansarda.jpg

De asemenea, dacă vrei să amenajezi un living la demisol, trebuie să te bazezi în mod special pe alegerea mobilei practice pentru sufrageria ta, cum ar fi un colțar încăpător sau un set de canapele, perfecte pentru momentele de relaxare  petrecute alături de familie și prieteni. Poți chiar să alegi și un șemineu care să se potrivească de minune în livingul de la demisol li să creezi un ambient deosebit. 

Dimensiunile și forma livingului

Pe lângă dimensiuni, un alt aspect foarte important de care trebuie să ții cont atunci când vrei să achiziționezi mobilă pentru living este forma încăperii. Fie că este vorba de o sufragerie la casă sau de un living la bloc, acestea au de cele mai multe ori formă pătrată sau dreptunghiulară, în funcție de planul arhitectural al locuinței.

În cazul unui living dreptunghiular, indiferent dacă este de dimensiuni reduse sau doar nu  pare foarte spațios, amenajarea implică mai puțin efort, deoarece vei putea crea două zone de interes ale încăperii - cea funcțională și cea decorativă. Poți alege unul dintre pereții mai lați pentru a așeza de-a lungul lor o canapea sau un colțar, în funcție de dimensiunile încăperii, iar pe peretele paralel poți amplasa o bibliotecă pentru sufragerie, compartimentată în așa fel încât să fie cât mai avantajoasă în ceea ce privește depozitarea eficientă, dar și libertatea de a completa designul de interior pentru living cu decorațiuni. 

Este indicat să nu aglomerezi un living dreptunghiular cu mobilă inutilă, pentru că riști să încarci decorul, limitând spațiul poate deja redus. Așadar, trebuie să folosești culori care să nu fie contrastante, atât pentru pereți, cât și pentru mobila de living, pentru ca încăperea să dea impresia de spațiu aerisit.  

amenajare-living-dreptunghiular.jpg

O amenajare la fel de facilă o presupune și amenajarea livingului pătrat, întrucât permite realizarea simetriei în decorul încăperii. Tot ce trebuie să faci este să așezi o canapea potrivită pentru sufragerie și o măsuță de cafea în centru, orientate către șemineu sau înspre o bibliotecă de perete cu televizor, acestea amplasate de asemenea pe mijlocul peretelui.

amenajare-living-patrat.jpg

În schimb, un living lung și îngust va fi ceva mai greu de amenajat, spre deosebire de o sufragerie pătrată sau una dreptunghiulară. Trebuie să selectezi cu grijă toate elementele, de la finisaje la piesele de mobilier pentru living și până la nuanțele pe care le alegi pentru zugrăvirea pereților. Acestea trebuie să se potrivească într-un astfel de tip de spațiu și să te ajute să îl scoți în evidență cum se poate mai bine. Acest lucru nu va fi însă foarte greu, dacă ții cont de câteva aspecte, astfel încât să utilizezi și să decorezi eficient un living de dimensiuni mici. 

Living mic

Amenajarea unui living mic presupune o planificare atentă și creativă, astfel încât să obții un spațiu funcțional, dar și atractiv, fără să îl încarci în exces. Ca în oricare alt caz, este necesar să alegi mobilă de sufragerie cu adevărat potrivită încăperii pe care vrei să o decorezi, care să se potrivească atât formei, cât și dimensiunilor acesteia. Spre exemplu, poți opta pentru piese de mobilier compacte și versatile, cum ar fi o canapea cu ladă de depozitare sau un fotoliu extensibil, care poate fi folosit pe post de pat la nevoie. 

amenajare-living-mic.jpg

Mai mult de atât, este foarte importantă alegerea culorilor și texturilor într-un living mic. Ai nevoie de un spațiu aerisit, cu o atmosferă plăcută, caldă și primitoare, deci alege culori naturale în nuanțe deschise, precum alb, bej sau gri, în combinație cu diferite texturi precum piele, lână sau pânză, care să te ajute să creezi un contrast plăcut. 

În continuare, poți avea în vedere folosirea unor accesorii și decorațiuni pentru living, care să adauge personalitate și stil încăperii. Poți opta pentru perne decorative, plante false sau naturale, tablouri sau alte obiecte de artă care să creeze un efect vizual plăcut și să completeze designul general al spațiului. Nu uita nici de posibilitatea amplasării unei oglinzi pe unul dintre pereții livingului, care te va ajuta să creezi impresia de spațiu. 

Sufragerie spațioasă

Când vine vorba de amenajarea unui living spațios, aceasta presupune o exploatare creativă a spațiului, pentru a putea spori confortul casei, dar și funcționalitatea încăperii. O astfel de încăpere îți oferă mai multe opțiuni de amenajare, întrucât poți alege mobilierul pe care ți-l dorești cel mai mult și care să se potrivească designului de interior general și propriului stil, fără să îți faci griji referitor la dimensiunile acestuia. Trebuie să ții cont doar de armonia pe care trebuie să o creezi între obiectele pe care le alegi în amenajarea unui living spațios, de la piese de mobilier pentru sufragerie și până la accesorii și decorațiuni. 

amenajare-living-mare.jpg

Un detaliu foarte important în amenajarea unei sufragerii spațioase este că trebuie să eviți supraaglomerarea. Dacă vei umple spațiul cu mobilă inutilă sau foarte puțin practică, nu vei putea folosi camera la potențialul ei maxim, făcând-o chiar să pară mai mică și mai puțin primitoare.

Concept

Un alt element foarte important pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când vrei să îți amenajezi livingul este conceptul după care a fost gândită încăperea, respectiv compartimentarea. Din acest punct de vedere, pot exista două tipuri de living: living open-space și living închis. 

Livingul închis s-a bucurat de o popularitate considerabilă în trecut, deoarece majoritatea persoanelor care doreau să amenajeze camera de zi preferau un spațiu eficient și confortabil, separat de celelalte camere din casă. Astăzi însă, tot mai mulți proprietari optează pentru amenajarea unui living open-space cu bucătăria sau cu zona de dining, deoarece găsesc acest design de interior ca fiind unic.

Un living open-space permite extinderea cu ușurință a spațiului, fie că îți dorești o bucătărie sau un living mai mare, pentru că pot obține ambele variante prin simpla eliminare a unui perete.

Living open-space

Amenajarea unui living open space îți poate fi de mare ajutor atunci când ai o familie mare, pentru că puteți fi adesea aproape unul de celălalt, în timp ce vă desfășurați activitățile separat, în camera de zi sau în bucătărie. Iar dacă ai copii mici, îți va fi de asemenea mult mai ușor să îi supraveghezi în timp ce se joacă în living. 

amenajare-living-open-space.jpg

Majoritatea oamenilor optează adesea pentru livingul open-space pentru că își doresc un spațiu cât mai eficient, care să poată dobândi funcționalități multiple. O sufragerie deschisă te poate ajuta de asemenea să economisești bani în ceea ce privește facturile, deoarece aerul condiționat montat acolo poate fi folositor pentru mai multe camere, precum și caloriferele, dacă sunt unele potrivite. 

Un singur lucru de care trebuie să ții cont atunci când optezi pentru un living open-space este lipsa intimității. Cu toate acestea, atât timp cât fiecare membru al familiei are propriul dormitor, asta nu ar trebui să fie cu adevărat o problemă.

Living închis

Amenajarea unei sufragerii decomandate va trebui să se bazeze de asemenea pe stilul general al locuinței, deoarece mobilierul pentru living ar trebui să se încadreze în aceeași tematică. Când vrei să decorezi un living închis, trebuie să ții cont în continuare de dimensiunile și forma încăperii, astfel încât să obții designul dorit. Din fericire, acest tip de sufragerie permite o amenajare facilă, pentru că nu trebuie să ții cont în mod direct și de designul camerei de lângă, ca în cazul unui living open-space. 

amenajare-bucatarie-inchisa.jpg

10 sfaturi de care să ții cont atunci când amenajezi livingul

Dacă te decizi să-ți amenajezi livingul și nu vrei să depășești bugetul pe care ți l-ai propus, ia în calcul achiziționarea unor piese de mobilier second-hand, la fel de calitative ca cele noi, dar mult mai ieftine. De fapt, de multe ori acestea sunt o variantă mult mai bună, deoarece sunt confecționate din materiale mult mai durabile decât cele folosite acum în fabrici. Iată și alte beneficii ale amenajării livingului cu mobilier și decorațiuni second-hand în living:

  • Obiectele second-hand adaugă caracter și personalitate livingului tău.

  • Cumpărarea de mobilă second-hand este mult mai sustenabilă decât achiziția din magazine, deoarece împiedică producția de mobilă în exces și contribuie la reducerea deșeurilor la nivel global.

  • Mobila second-hand poate fi găsită în stiluri și modele unice, care nu mai sunt disponibile acum în magazine. Așadar, ai șansa să dai de piese cu adevărat rare.

  • Mobila la mâna a doua poate fi un obiect de colecție cu o valoare impresionantă, dacă provine de la un producător renumit sau dacă are o istorie interesantă. Din fericire, chiar poți găsi antichități și obiecte de colecție cu adevărat valoroase pe piața second-hand online, inclusiv pe Offero.ro. 

amenajare-living-second-hand.jpg

În cele din urmă, fie că optezi pentru amenajarea livingului cu obiecte second-hand sau noi, iată zece lucruri de care trebuie să ții cont:

  1. Pune accent pe confort și funcționalitate. Asigură-te că livingul este un spațiu care te ajută să te relaxezi și să te bucuri de timpul petrecut acasă.

  2. Alege un design care reflectă stilul și personalitatea ta. Livingul trebuie să fie un spațiu care te reprezintă și în care te simți în siguranță.

  3. Asigură-te că mobilierul este potrivit dimensiunilor livingului și că lasă suficient spațiu pentru circulație. 

  4. Alege mobilier de calitate. Mai degrabă optează pentru mobilă pentru living second hand, din materiale cu adevărat calitative, în loc să te mulțumești cu o mobilă nouă și ieftină, dar necalitativă, pe care vei fi nevoit să o schimbi după doar câțiva ani de utilizare.

  5. Pentru a obține un ambient plăcut în încăpere, alege cu atenție obiectele de iluminat, deoarece acestea joacă un rol important în amenajarea livingului. Optează pentru lustre sau veioze care creează o lumină caldă și plăcută. De asemenea, poți folosi și spoturi sau lumini indirecte pentru a crea diverse efecte și pentru a scoate în evidență anumite elemente decorative.

  6. Alege piese de mobilier versatile, care pot fi folosite în diferite moduri. De exemplu, mobilierul modular pentru living este o alegere excelentă când vine vorba de optimizarea spațiului și sunt foarte multe variante de mobilă modulară second-hand care îți vor salva bugetul fără să te facă să renunți la calitate. 

  7. Personalizează livingul cu decorațiuni și accesorii care să te caracterizeze și care să adauge un plus de stil în încăpere. Pe Offero poți găsi nenumărate obiecte de decor pentru living, piese unice care nu se mai găsesc în magazine. Cine știe, poate găsești ceva fix pe gustul tău. 

  8. Dacă optezi pentru mobilă second-hand pentru living, păstrează în minte proporțiile încăperii pe care vrei să o amenajezi. Asigură-te că dimensiunile pieselor de mobilier se potrivesc spațiului disponibil și că se încadrează bine în designul general al livingului.

  9. Pune accentul pe calitate și nu pe cantitate. Câteva obiecte selectate cu grijă vor avea un efect mai puternic decât o mulțime de obiecte care nu se potrivesc stilului tău. Astfel, alege doar mobila și decorațiunile care oferă valoare casei tale. 

  10. Dacă vrei să te încadrezi în buget, dar și să creezi un design deosebit în livingul tău, caută obiecte second-hand care sunt versatile și care pot fi folosite în diferite moduri. De exemplu, o veche scăriță din lemn poate fi folosită ca suport pentru plante sau ca raft pentru cărți.

Așadar, amenajarea livingului nu e chiar o joacă pentru copii, dar dacă ții cont de aceste sfaturi, e foarte probabil ca totul să devină mai ușor decât ai spera. Atât timp cât îți faci un plan bine gândit de la început, te documentezi și ții cont de dimensiunile, forma și compartimentarea camerei de zi, este foarte probabil să iei cele mai bune decizii în ceea ce privește achiziționarea pieselor de mobilier pentru living, noi sau second-hand. Cel mai important este să obții în cele din urmă o încăpere potrivită nevoilor tale, care să-ți garanteze starea de calmitate și de confort de care ai nevoie în fiecare moment petrecut acasă.

Iar dacă te-ai hotărât să începi căutările pentru mobila pentru living, poți arunca chiar acum o privire pe Offero.ro, iar cu puțin noroc poți găsi exact ceea ce ai nevoie pentru a-ți pune în practică ideile. Iar cu banii pe care îi economisești poți completa designul general, cumpărând decorațiuni și accesorii pentru living, dormitor sau bucătărie. E atât de simplu. :)