Offero

Publicat pe: 2022-12-09

10 sfaturi și idei de amenajare a bucătăriei

A venit timpul pentru schimbarea la față a bucătăriei tale? Intră pe offero.ro și fă planul viitoarei tale bucătării din confortul casei tale.

De câte ori nu s-a întâmplat să vină familia la tine și să vă adunați în bucătărie? Sau să te pierzi în discuții cu prietenii până târziu, în spațiul intim al bucătăriei? Acesta lucru se întâmplă datorită faptului că mâncarea este un puternic limbaj al iubirii pe care ne-o purtăm unii celorlalți, fiind unul dintre conceptele universale care stă la baza supraviețuirii noastre. Și, pentru că e o cameră atât de importantă, e esențial să fie amenajată după bunul nostru plac, astfel încât să fie cât mai confortabilă și primitoare. 

Pentru o bucătărie originală, poți recurge la achiziționarea de piese de mobilier și decorațiuni second-hand, fiind o practică din ce în ce mai întâlnită, mai ales că implică costuri reduse și câștigi puncte la capitolul sustenabilitate. Pe offero.ro, vei găsi o varietate de obiecte vintage, de la seturi de servicii, diverse modele de scaune, la decorațiuni unice sau fețe de masă cu un design deosebit. 

Principalele aspecte de care trebuie să ții cont în amenajarea unei bucătării

Așa cum te folosești de hartă și pui la punct rute pentru a naviga rute necunoscute, în același fel ar trebui să abordezi și amenajarea unei bucătării. Altfel spus, ai nevoie de un plan și o strategie, pentru ca rezultatul final să fie pe măsura dorințelor tale. Înainte de toate, gândește-te cât spațiu ai la dispoziție. Lucrurile stau diferit când ne raportăm la spațiul disponibil într-un apartament, comparativ cu cel de care putem dispune la o casă. Apoi, descoperă ce stil ți-ar plăcea să aibă viitoarea ta bucătărie. Pentru asta, explorează câteva modele de bucătării - modern, clasic, minimalist? Cromatica cum ar trebui să fie? În continuare, te poți gândi și la materialele folosite sau la lucrurile care reprezintă un must have pentru tine. 

Mai jos, îți oferim câteva idei de amenajare a bucătăriei tale!

Tipul locuinței

  • La bloc

amenajare-bucatarie-apartament.jpg

Dacă provocarea ta este să amenajezi o bucătărie la bloc, nu te neliniști. Spațiul redus poate fi atât un dezavantaj, cât și un mare avantaj. Poate că nu vei reuși să integrezi toate piesele de mobilier la care visai mai demult și nu vei putea da petreceri în bucătărie, dar sigur poți crea un spațiu intim, ușor de curățat și întreținut. Secretele unei bucătării de apartament sau garsonieră spațioase sunt dulapurile suspendate, cromatica deschisă, stilul minimalist, metodele ingenioase de depozitare, toate acestea contribuind la iluzia de spațiu aerisit. 

  • La casă

amenajare-bucatarie-casa.jpg

Faptul că dispui de un spațiu generos pentru bucătărie poate fi puțin tricky. De ce? Pentru că s-ar putea să riști supra-aglomerarea acestuia, și să ajungi să obții o bucătărie nearisită și neîncăpătoare. Așa că, asigură-te că gestionezi spațiul în mod inteligent - de pildă, poți crea o debara în care să depozitezi stocurile de alimente sau ustensilele pe care nu le folosești prea des. Un alt beneficiu este faptul că poți organiza un loc de luat masa chiar în incinta bucătăriei. Cel mai important este să păstrezi un stil coerent, astfel încât imaginea de ansamblu a încăperii să fie una armonioasă.

Dimensiunile și forma bucătăriei

  • Bucătării mici

amenajare-bucatarie-mica.jpg

Înainte de a investi în piese mobilier, electrocasnice și utilități, fă o schiță a spațiului pentru a avea o idee despre cum s-ar integra toate lucrurile și cum ar arăta la final. Păstrează doar strictul necesar, rămânând în zona stilului minimalist. Dacă ai posibilitatea, montează ferestre mari, pentru a crea iluzia de spațialitate, efect pe care îl poți obține și prin montarea unor oglinzi sau placaje semi-opace cu proprietăți reflectorizante. Pentru amenajarea unei bucătării de dimensiuni reduse, poți alege și electrocasnice sau piese de mobilier cu multiple funcții de utilizare - de exemplu, o masă care se poate plia pe perete atunci când nu este folosită. Iar dacă arhitectura locuinței îți permite asta, poți alege să transformi bucătăria închisă într-una de tip open-space. 

  • Bucătării spațioase

amenajare-bucatarie-spatioasa.jpg

Dacă ești pasionat de arta culinară, atunci e timpul să îți îndeplinești visul și să nu faci rabat de la spațiu. O bucătărie spațioasă ți-ar oferi libertate de mișcare pentru a-ți desfășura activitatea așa cum îți dorești. Poți echipa bucătăria cu tot felul de ustensile și electrocasnice, fără a fi nevoit să faci constant plimbări în zonele de depozitare. Totodată, poți fi creativ cu gama cromatică, incluzând și culori mai închise. În măsura în care se integrează cu design-ul încăperii, poți amenaja chiar și un bar în care să îți expui colecția de vinuri sau băuturi spirtoase.

  • Bucătării pătrate

amenajare-bucatarie-patrata.jpg

Aceasta e șansa ta să creezi un spațiu echilibrat din punct de vedere vizual. Bucătăriile pătrate au avantajul de a fi foarte versatile, astfel că, indiferent de modul în care organizezi spațiul, vei avea întordeauna o zonă în care te vei putea mișca nestingherit. Ține cont și de cromatica și mobilierul ales, acestea putând susține obținerea unui rezultat armonios. Dacă misiunea ta este amenajarea unei bucătării mici pătrate, poți crea mai mult spațiu prin organizarea zonei de luat masa în living, de pildă.

  • Bucătării dreptunghiulare

amenajare-bucatarie-dreptunghiulara.jpg

Cele mai multe dintre bucătării au o formă dreptunghiulară, făcând dificilă poziționarea unei piese centrale în încăpere. Totuși, dacă optezi pentru o insulă de bucătărie, trebuie să te asiguri că spațiul de mișcare rămâne în continuare generos.

  • Bucătării pe colț

amenajare-bucatarie-colt.jpg

Acest tip de amenajare a bucătăriei este des întâlnită, mai ales în cazul celor de tip open-space. Piesele de mobilier creează un unghi de 90 de grade, fiind limitate la o parte a bucătăriei, restul acesteia rămânând liberă, dând senzația unui spațiu larg.

Concept

  • Bucătării open-space

amenajare-bucatarie-open-space.jpg

Amenajarea unei bucătării de tip open-space, adică deschisă, vine cu o mulțime de avantaje. Îți oferă posibilitatea de a te organiza într-un spațiu mult mai mare decât cea destinată exclusiv bucătăriei, dar și cea a unei mai bune aerisiri. Acest tip de bucătărie e întâlnit mai ales în apartamentele cu 2 camere, prin amenajarea de bucătării cu living, creând impresia de spațiu larg.

  • Bucătării închise

amenajare-bucatarie-inchisa.jpg

Dacă îți place să fii doar tu cu tine atunci când gătești și vrei un loc special pentru a face asta, atunci poți opta pentru o bucătărie închisă. Separarea acesteia de restul casei te ferește de migrarea mirosurilor către alte camere și eventualele zgomote care pot însoți gătitul, respectiv folosirea de diverse electrocasnice. E important ca aerisirea să fie bine pusă la punct în acest caz, o hotă fiind foarte utilă, la fel cum este și o fereastră de mari dimensiuni. 

Stilul de design interior

  • Modern

amenajare-bucatarie-moderna.jpg

Dacă ai un stil de viață mai degrabă activ și petreci destul de puțin timp acasă, cel mai probabil bucătăria nu este prea importantă pentru tine. Amenajarea unei bucătării moderne este definită de simplitate, rafinament, dar și funcționalități high-tech. Cel mai adesea, într-o bucătărie modernă vei regăsi elemente de decor realizate din sticlă, marmură, lemn sau diverse aliaje din metale comune. Predomină liniile clare și precise, precum și culorile neutre. 

  • Clasic

amenajare-bucatarie-clasica.jpg

Aceasta este o alegere populară în rândul familiilor, design-ul fiind unul simplist, astfel încât curățenia să se poată face simplu și rapid. Piesele de mobilier sunt din lemn masiv, cu un design elegant și impunător. De cele mai multe ori, aceste conțin elemente decorative, spre deosebire de stilul modern, căruia nu îi sunt specifice imprimeurile sau combinațiile complicate. Din punct de vedere cromatic, bucătăriile clasice sunt caracterizate de o paletă de culori ce include alb, negru, bej sau maro. 

  • Minimalist

amenajare-bucatarie-minimalista.jpg

Dacă un spațiu aglomerat îți mărește pulsul și îți incomodează privirea, atunci ai putea explora ideea unei bucătării minimaliste. Principiul de bază în amenajarea unei astfel de bucătării este integrarea elementelor care au un uz practic, lăsând deoparte orice obiecte decorative. O astfel de încăpere va fi echilibrată și organizată, dar și aerisită, ancorată în funcționalități inteligente pentru simplificarea vieții de zi cu zi.

  • Rustic

amenajare-bucatarie-rustica.jpg

Un alt model de bucătărie este cel rustic, în care elemente naturale își găsesc loc în spațiul intim al casei. E un stil întâlnit mai ales în zonele muntoase, datorită accesului facil la materia primă, și anume, lemnul. Inspirat din natură și de tradiție, accentul va cădea pe nuanțe organice de maro, decorațiuni din materiale naturale, cu aspect nefinisat sau imperfect. 

  • Vintage

amenajare-bucatarie-vintage.jpg

Stilul vintage preia elemente din mai multe stiluri (mobilier masiv din stilul clasic, culorile deschise din stilul modern și lemnul din stilul rustic) și propune un design interior complet, cu finisaje elegante. Predomină culorile în nuanțe de alb și maro, dar mai ales cele pastelate. Prin toate acestea, creează o estetică ce amintește de anii de altădată, desprinsă parcă din cărțile cu povești. 

Materiale folosite

  • Tapetul

amenajare-bucatarie-tapet.jpg

Nu prea ai cum să dai greș când alegi tapet pentru pereții bucătăriei tale. Imprimeurile texturate, florale, elegante sau simple aduc un strop de personalitate încăperii. Un exemplu de „așa nu”, însă, este supraaglomerarea bucătăriilor mici cu imprimeuri încărcate. La fel ca în cazul oricăror alte materiale, trebuie să alegem tapetul de cea mai bună calitate, care să reziste condițiilor din bucătărie (ulei, abur etc.).

  • Gresie și faianță

amenajare-bucatarie-gresie-faianta.jpg

Cele mai populare și versatile finisaje sunt gresia și faianță, deoarece există o gamă largă  de modele dintre care poți alege, plus că sunt ușor de curățat și întreținut. E important ca acestea să se integreze stilistic și cromatic cu restul pieselor din bucătărie, pentru a obține un rezultat armonios.

  • Sticlă 

amenajare-bucatarie-sticla.jpg

Chiar dacă sticla nu ar fi prima ta alegere, poate vrei să te mai gândești la asta. Este un material elegant, care se poate folosi pentru dulapuri, blat sau locul de luat masa. Printre principalele avantaje ale sticlei, se numără: întreținere ușoară, gama largă de culori și imprimeuri, reflectă lumina, fiind potrivită pentru spațiile mici. 

amenajare-bucatarie-parchet-linoleum.jpg

Acestea sunt materiale mai rar întâlnite în bucătării, dar dacă estetica încăperii ne permite, putem opta pentru această variantă. E esențial, însă, să alegem materiale de calitate superioară, special concepute pentru bucătărie, deoarece este mai expusă deteriorării. 

Cromatică

  • Alb-negru

amenajare-bucatarie-alb-negru.jpg

Dacă mizezi pe o bucătărie modernă, rafinată, ai putea lua în considerare cromatica alb-negru pentru un efect elegant și misterios în același timp. Nu ai cum să dai greș cu această combinație, iar partea cea mai bună este că îți permite să integrezi o pată de culoare în marea de alb și negru, care să dea și mai multă personalitate spațiului - o draperie fuchsia sau un scaun galben, de pildă.

  • Culori neutre

amenajare-bucatarie-culori-neutre.jpg

Culorile deschise creează efectul de spațiu larg, transformând bucătăria într-un loc aerisit și spațios. Totodată, transferă camerei din simbolistica unor culori precum alb, crem, gri, caracterizate de puritate, curățenie, eleganță, simplitate.

  • Culori aprinse 

amenajare-bucatarie-culori-aprinse.jpg

Dacă îți place să ieși din tipare, atunci poți opta pentru culori îndrăznețe și puternice. Acestea pot fi din gama culorilor deschise (galben, portocaliu, verde) sau închise (negru, bleumarin, gri). Cele dintâi conferă bucătăriei un aer masculin și sofisticat, iar cele din urmă presară viață și energie spațiului. 

  • Combinații populare

amenajare-bucatarie-culori-populare.jpg

În afară de alb-negru, alte combinații des întâlnite pentru amenajarea bucătăriei sunt alb-roșu, alb-albastru, alb-maro, bej-maro, gri-roșu. Pentru a nu contura o imagine de ansamblu încărcată, ar fi bine să echilibrăm culorile vii cu unele mai „potolite”. 

10 sfaturi de care să ții cont atunci când amenajezi o bucătărie

Cu siguranță îți dorești o bucătărie în care să iubești să gătești chiar și peste ani. Pentru aceasta, trebuie să planifici spațiul astfel încât să ai nu doar o bucătărie frumoasă, ci și funcțională la cel mai înalt nivel. Pentru a putea economisi pe partea de piese de mobilier și a-ți permite să investești în tehnologii care îți fac viața mai ușoară, poți opta pentru obiecte second-hand. De ce ai face asta? Vezi mai jos.

  1. Plătești doar o fracțiune din prețul pe care l-ai plăti pe niște piese noi. Nu e un aspect de neglijat, având în vedere prețurile crescute din magazinele dedicate. În magazinele second-hand, vei găsi obiecte care încă pot fi folosite cu succes câțiva ani, la prețuri excelente. Dacă intri pe offero.ro, vei descoperi opțiunile noastre la doar câteva click-uri distanță. 

  2. Printre obiectele second-hand, poți găsi adevărate comori, care te-ar ajuta să reproduci stiluri din alte vremuri. Cine spune că  trebuie să ții pasul cu trendurile? Acestea vin și pleacă, dar rafinamentul nu va dispărea nicicând.

  3. Sustenabilitatea este un concept cheie în societatea consumeristă de astăzi. Așa că, poate ai vrea să te gândești la achiziționarea de obiecte de second-hand pentru a reintroduce în ciclul de utilizare piese încă aflate în stare foarte bună de funcționare.   

  4. Îți place un anumit brand, dar ți se pare că prețurile practicate pe piață sunt exorbitante? La o scurtă căutare online, s-ar putea să dai de piesele dorite pe un bazar second-hand, la prețuri accesibile.

  5. Ce fel de electrocasnice îți dorești pentru viitoarea ta bucătărie? Probabil că vrei să dispui de toate cele care îți vor face zilele mai ușoare în bucătărie. Află că nu e nevoie să investești o avere în acestea. Poți alege să combini electrocasnice noi cu unele second-hand. Chiar dacă au mai fost folosite, de multe ori, există opțiuni în stare perfectă, pe care le poți revinde când nu mai ai nevoie de ele.

  6. Creează-ți o bucătărie originală, cu piese deosebite. Bucătăria ta e gata, dar parcă mai are nevoie de o piesă care să spargă monotonia. Optează pentru un scaun sau niște draperii în culori excentrice!

  7. Dacă vrei să-ți faci mesele mai gustoase, asigură-te că ai veselă, pahare, tacâmuri frumoase și colorate. Piața second-hand oferă o varietate de astfel de obiecte și accesorii pentru bucătărie, așa că îți urez spor la vânat!

  8. Recondiționarea obiectelor vechi este o activitate care a devenit aproape un hobby în utlima vreme. Dacă ești una dintre persoanele care inițiază des proiecte DIY, s-ar putea să îți surâdă ideea unei bucătării cu o tușă personală.

  9. De multe ori, piesele second-hand sunt de o calitate superioară celor noi, fiind realizate cu mai multă asumare și materiale care să reziste mai mult timp. Așadar, acordă atenție maximă finisajelor obiectelor pe care le achiziționezi pentru bucătăria ta. 

  10. În cele din urmă, poți economisi timp cumpărând piese second-hand gata asamblate. Odată ce ai măsurătorile corecte, noua ta bucătărie își poate găsi locul cu ușurință în spațiul casei tale. 

Să amenajezi o bucătărie nu e puțin lucru, dar cu puțină imaginație și un plan bine pus la punct, ai toate șansele să iasă așa cum îți dorești. Secretul constă în a crea un spațiu atractiv, în care să te poți mișca în voie, și în care să ai la îndemână ustensile ce pot face din sesiunile tale de gătit momente plăcute alături de cei dragi.