Offero

Publicat pe: 2022-12-20

10 sfaturi și idei de amenajare a băii

Obtinerea baii de vis nu trebuie sa fie dificila sau costisitoare – tot ce ai nevoie sunt doar cateva sfaturi bune!

În acest articol de blog vei găsi sfaturi și idei despre cum poți obține o baie care să fie atât elegantă, funcțională și atractivă, cât și confortabilă. Înainte de amenajarea propriu-zisă a băii, trebuie să ții cont de mai multe aspecte, precum: dimensiunile și forma încăperii, sistemul de iluminat sau finisajele. Astfel, stabilirea acestor lucruri te vor ajuta să alegi corpuri de baie, soluții de depozitare și piese decorative potrivite băii tale. Totodată, nu uita să iei în considerare și preferințele proprii, care ar trebui să se reflecte în stilul, culorile și texturile pe care le vei alege. Așadar, să începem! Citește mai departe pentru a afla mai multe despre designul băii și despre cum poți profita la maximum de fiecare aspect al spațiului tău pentru a obține rezultatul mult dorit.

Elementele esențiale pentru amenajarea băii sunt reprezentate de: iluminarea potrivită, oglinzile și etajerele suplimentare, cabina de duș sau cada care poate dispune de tehnologii moderne, alegerea unui mobilier durabil, rezistent la umezeală, cât și materialele din care sunt confecționate chiuveta sau toaleta. Iar dacă dispui de un buget limitat, află că pe Offero.ro poți găsi orice piesă de mobilier la un preț mult mai mic decât în magazine, dar într-o stare foarte bună.

Principalele aspecte de care trebuie să ții cont în amenajarea unei băi

idei amenajare baie

Primul pas de la care ar trebui să pornești întotdeauna atunci când vrei să îți amenajezi baia este să iei în considerare dimensiunile de care dispui. Astfel, în funcție de spațiul disponibil, poți alege ce elemente vei instala în baie (cadă, duș, lavoar, tipul de chiuvetă sau WC), cât și maniera în care le vei amplasa. Deși amenajarea băii poate părea o activitate simplă, este important să nu te grăbești și să ții cont de câteva sfaturi care te vor ajuta să obții un spațiu atractiv, util și sigur.

Tipul locuinței

Tipul locuinței poate avea un impact semnificativ asupra modului în care alegem să amenajăm o baie. Dacă locuiești într-o casă mica, este posibil să ai nevoie să creezi spațiu de depozitare suplimentar prin utilizarea mobilierului multifuncțional și a spațiilor de depozitare ascunse. În schimb, dacă locuiești într-un apartament, ar putea fi dificil să creezi spațiu suplimentar în baie, fiind astfel nevoie să apelezi la diverse trucuri, precum: amenajarea unei oglinzi care să confere impresia de spațiu sau instalarea pe perete a unor rafturi și suporturi pentru prosoape, astfel încât să salvezi spațiu. Așadar, indiferent de tipul locuinței, este important să ții cont de nevoile și preferințele tale și ale familiei, pentru a crea un echilibru între funcționalitate și aspect.

La bloc

Amenajarea unei băi într-un apartament poate fi o provocare, mai ales dacă spațiul este limitat. Totuși, există câteva aspecte importante de care trebuie să ții cont pentru a obține o baie funcțională și plăcută estetic. Astfel, asigură-te că ai suficient spațiu pentru a instala toate elementele necesare în baie, inclusiv cada, dușul, WC-ul, lavoarul și mobila pentru baie. Dacă spațiul este limitat, poți opta pentru o cadă mica sau pentru un duș mare. În continuare, alege un design se potrivește cu stilul tău personal și cu decorul apartamentului tău.

amenajare baie mica

Totodată, este important să te asiguri că baia ta este suficient de luminoasă, astfel încât să poată fi utilizată în siguranță și confort. Un alt aspect important este reprezentat de spațiile de depozitare - asigură-te că ai suficient spațiu de depozitare pentru produsele de îngrijire personală, prosoape și alte obiecte necesare în baie. Dacă spațiul este limitat, poți opta pentru mobilier de baie compact sau pentru rafturi și suporturi pentru prosoape amplasate pe pereți.

La casă

Pe de altă parte, dacă ești suficient de norocos încât să deții propria ta casă sau locuiești cu chirie într-o casă mai mare, atunci ai mai multă flexibilitate în ceea ce privește amenajarea băii. Poți opta pentru accesorii de baie mai mari, precum o cadă cu hidromasaj, duș cu aburi sau piese de mobilier încăpătoare și multifuncționale, care să sporească confortul.

amenajare baie cu dus

Deși poate părea un avantaj, faptul că dispui de un spațiu generos te poate și induce adesea în eroare, fapt pentru care trebuie să fii atent să nu cazi în capcana supraaglomerării. Precum în cazul băii amenajate la bloc, este important să pornești de la dimensiunile de care dispui - de ce elemente ai cu adevărat nevoie și ce piese sunt de fapt doar decorative și nu ar face altceva decât să ocupe spațiu extra?

Totodată, este important să reții că amenajarea băii este un proces individualizat, ceea ce înseamnă că încăperea ar trebui să reflecte stilul și preferințele tale personale. Ia în considerare culoarea pereților, tipul de pardoseală și orice soluții de depozitare practice. Dacă este necesar, apelează la sfatul unui designer de interior care să te ajute să obții baia perfectă.

Dimensiunile și forma băii

Pe lângă dimensiuni, un alt element cheie pe care nu trebuie să îl omiți atunci când vrei să îți amenajezi baia este forma încăperii. Fie că vorbim de o baie la casă sau de una la bloc, acestea sunt de cele mai multe ori fie în formă pătrată, fie dreptunghiulară - ceea ce înseamnă că va fi lungă și îngustă.

Baie mică

Dacă ai de gând să începi amenajarea unei băi mici, acest lucru reprezintă cu siguranță o adevărată provocare, întrucât poate fi greu să creezi un spațiu armonios, funcțional și atractiv atunci când dimensiunile sunt reduse. Totuși, există câteva sfaturi care te pot ajuta să profiți la maximum de spațiul disponibil, fără a face compromisuri în ceea ce privește stilul. În primul rând, ia în considerare soluții eficiente de depozitare, cum ar fi rafturile sau dulapurile montate pe perete. Rafturile și suporturile de perete te vor ajuta să profiți la maximum de spațiul disponibil. În al doilea rând, alege mobilier de baie care se potrivește perfect în dimensiunile băii tale.

idei amenajare baie mica

Astfel, mobila de baie compactă poate ajuta la economisirea spațiului, oferind totuși suficient spațiu de depozitare pentru produsele de igienă personală. Optează pentru mobilier de baie cu sertare sau uși glisante pentru a salva spațiu. În al treilea rând, optează pentru obiecte sanitare la scară mai mică, cum ar fi o cadă de colț sau o

unitate combinată de duș/baie. În cele din urmă, folosește în amenajarea băii culori deschise și oglinzi mari, pentru a face ca încăperea să pară mai mare.

Baie îngustă

Amenajarea unei băi astfel încât aceasta să pară și să se simtă mai mare decât este în realitate poate fi destul de dificilă. Dar, cu ideile de design potrivite și cu soluții de depozitare inteligente, poți obține baia mult visată chiar și într-un spațiu limitat. Astfel, când vine vorba de mobilă, alege corpuri compacte cu linii fine, dulapuri suspendate sau dulapuri poziționate sub chiuvetă, pentru a salva astfel mai mult spațiu.

amenajare baie fara faianta

Totodată, culorile sunt foarte importante - alege culori deschise și luminoase, care vor face ca spațiul să pară mult mai mare. În același timp, ia în considerare și tipul plăcilor de faianță care vor urma să îmbrace pereții, întrucât, în cazul băilor înguste, trebuie să folosești plăci de mărime medie. Un alt truc la care să apelezi este amplasarea unei oglinzi mare pe peretele din fața chiuvetei, care va face ca baia să pară mai luminoasă și spațioasă.

Concept

Atunci când vine vorba de amenajarea băii, una dintre cele mai importante decizii care trebuie luate este aceea de a instala un duș sau o cadă. Fiecare dintre acestea are propriile avantaje și dezavantaje și este important să ții cont în primul rând de felul în care a fost gândit spațiul, respectiv compartimentarea băii.

Baie cu duș

Cabinele de duș sunt ideale pentru băile cu spații mai reduse, deoarece ocupă mai puțin spațiu decât căzile. De asemenea, sunt mult mai ușor și mai rapid de curățat, ceea ce le face mai convenabile pentru casele ocupate.

amenajare baie cu cada pe colt

Cu toate acestea, cabinele de duș pot fi inconfortabile dacă nu ești obișnuit să stai în aceeași poziție pentru perioade lungi de timp. Iată câteva aspecte de care să ții cont dacă optezi pentru o baie cu cabină de duș:

Forma - în funcție de preferințe, poți găsi cabine de duș atât dreptunghiulare, cât și rotunjite. În cazul în care ai o baie mai spațioasă, este recomandat să alegi o cabină de duș rotunjită, în timp ce în cazul unei băi mici, este de preferat una dreptunghiulară.

Mărimea - un alt aspect de luat în calcul este reprezentat de mărimea cabinei de duș.

Tipul de material - informează-te și alege doar piese confecționate din materiale durabile și rezistente, care să se mențină în timp.

Baie cu cadă

Pe de altă parte, băile echipate cu cadă oferă o experiență relaxantă și luxoasă pe care dușurile pur și simplu nu o pot oferi.

amenajare baie cu cada

Iar în cazul în care ai o baie mai mică, află că există numeroase modele de căzi disponibile, care se potrivesc perfect în amenajarea unei băi mai mici, precum cele de colț sau unitățile combinate de duș/baie. Iată câteva aspecte de care să ții cont dacă alegi o cadă pentru amenajarea băii tale:

Forma - se alege în funcție de stilul și dimensiunile băii. Astfel, poți alege fie o cadă cu forma rotundă/ovală (în cazul unei băi mai retro/vintage), dreptunghiulară (cel mai comun tip de cadă, potrivită și pentru încăperile nu atât de spațioase) sau cea pătrată (potrivită pentru spațiile mai încăpătoare).

Materialul din care este confecționată - dacă dispui de un buget mai redus, apelează la o cadă din acril sau fibră de sticlă, întrucât au un preț accesibil, o greutate redusă și sunt disponibile în diferite modele. Dacă totuși cauți ceva mai special, optează pentru o cadă din oțel sau fontă.

10 sfaturi de care să ții cont atunci când amenajezi o baie

amenajare baie mica cu cada
  1. Planifică în avans. Înainte de a începe procesul de amenajare a băii, este important să îți faci o idee clară despre ceea ce vrei să obții. Gândește-te la stilul preferat, la culorile și materialele care îți plac, la spațiul disponibil și la bugetul pe care îl ai la dispoziție. Fă o listă cu elementele esențiale pe care dorești să le incluzi și ia în considerare crearea unui plan de amenajare a băii care să se potrivească nevoilor tale.
  2. Optează pentru materiale de calitate. Când vine vorba de amenajarea băii, este important să investești în materiale de calitate care să reziste în timp. De exemplu, dacă dorești să instalezi o cadă, alege una din materiale durabile, precum porțelanul sau acrilul, în loc de o cadă din plastic. De asemenea, optează pentru ceramica de calitate pentru pardoseli și pereți, în loc de materiale mai ieftine, care se pot zgâria sau crăpa mai ușor.
  3. Folosește-te de culori și texturi care să determine o stare de liniște. Băile pot fi un spațiu de relaxare, așa că este important să le proiectezi astfel încât să fie liniștitoare și reconfortante. Optează pentru culori calde și neutre, precum bejul, maroul sau verdele pal și adaugă texturi, precum lemnul sau piatra naturală, pentru a crea un efect cald.
  4. Folosește oglinzile pentru a face camera să pară mai mare. Oglinzile pot face minuni în ceea ce privește iluzia de spațiu într-o baie mai mică.
  5. Folosește-te de lumina naturală. Ori de câte ori este posibil, folosește surse de iluminat naturale pentru a lumina baia și a o face mai primitoare. Înlocuiește perdelele grele cu unele transparente sau jaluzele care lasă să intre mai multă lumină naturală.
  6. Acordă atenție detaliilor. Finisajele, cum ar fi gresia decorativă, obiectele de artă și plantele pot face toată diferența în ceea ce privește aspectul.
  7. Alege obiecte second-hand. Pe lângă faptul că poți economisi bani, mobila SH va adăuga personalitate băii tale.
  8. Asigură-te că piesele alese sunt potrivite dimensiunilor băii tale și că îți rămâne suficient spațiu de circulație.
  9. Personalizează baia cu obiecte decorative care te reprezintă precum plante, prosoape colorate, lumânări parfumate etc.
  10. Alege piese de mobilier versatile, precum dulapuri cu spații de depozitare încăpătoare și bine compartimentate.

Astfel, dacă ții cont de aceste sfaturi în timp ce îți amenajezi baia, vei avea ocazia ca totul să observi cum totul devine mult mai ușor decât ai crede. Astfel, atât timp cât planifici din timp, te informezi și nu iei decizii pripite, totul va deveni o joacă de copii. Ține cont că cel mai important lucru este reprezentat în principal de satisfacerea nevoilor tale, atât în ceea ce privește aspectul, cât și funcționalitatea.

Iar dacă ai deja în minte un plan bine pus la punct în ceea ce privește amenajarea băii, intră pe Offero.ro. S-ar putea să găsești chiar piesele de mobilier de care aveai nevoie ori alte surprize la care nu te-ai fi gândit și care te vor ajuta să transformi baia visurilor tale în realitate.